2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kávé és a banán nyerő párosítás

Hogyan lesz a banánhéjból és a kávécsomagolásból menő táska? Olasz és portugál dizájnerek fogtak össze egy fenntartható bőrhelyettesítő megalkotása és a szeméttelepeken felhalmozódó, nem újrahasznosítható hulladék csökkentése érdekében.

Az elmúlt három évben hatszorosára nőtt az állati bőröket elutasító vásárlók aránya, ugyanakkor a vegánnak titulált alternatívák, amelyek gyakran szintetikus, például kőolajalapú műbőrt jelentenek, a környezetre nézve akár még ártalmasabbak is lehetnek.

A fogyasztói igényekre reagálva és a tevékenységük káros hatásainak csökkentése érdekében egyre több dizájner fordul a természetes bőrhelyettesítők felé. A Meraky nevű olasz márka a körkörös megoldások híveként, a Worth Partnership Project támogatásával lelkesen fogott össze a különleges anyagok elkészítésére specializálódott portugál startuppal, a Casa Grigivel.

Az együttműködés keretében létrehoztak egy banánhéjalapú vegán „bőrt”.

A banán romlékonysága és a vevők érzékenysége miatt gyakran végzi bebarnulva a szeméttelepeken, így az innovatív alapanyag egyben egy hulladékkezelési problémára is megoldást jelent. Ráadásul Meraky a banánbőrből készült táskakollekciót a márka védjegyének számító részletekkel is kiegészítette.

A műanyag és alumínium rétegeiből előállított kávécsomagolásokat gyakorlatilag lehetetlen újrahasznosítani, így egy év alatt csak Olaszországban 46 millió darab csomagolás végzi a lerakóban – holott egy tartós és vibráló színei miatt látványos alapanyagról van szó, ami a Mocha Split névre keresztelt kollekció hátizsákjain és oldaltáskáin is jól mutat.

Forrás: Worth Partnership Project/youtube.com

A dizájnerek nem csak az alapanyagok megválasztásánál tartották szem előtt a fenntarthatóságot: a kézzel készülő darabokat megrendelésre, egyedi igények szerint állítják elő, így a keresleten felül létrehozott és leszállított termékekkel járó károsanyag-kibocsátást is el tudják kerülni.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: worthproject.eu
Vissza
Hírfolyam