2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?!

Az alga számos dizájner fantáziáját mozgatta már meg az elmúlt évtizedekben, de a benne rejlő potenciált még messze nem sikerült kihasznállnunk – állítják azok a dán és német dizájnerek, akik egy lebomló kapszulakollekciót hoztak létre az ígéretes alapanyagból.

Az anyagválasztás ömagában egy termék környezeti lábnyomának 95 százalékáért lehet felelős. Nem csoda, hogy dizájnerek sokasága igyekszik fenntarthatóbb és egészségesebb alternatívákat találni.

Ez volt a célja a Worth Partnership támogatásában közös munkába fogó Sarah Maria Schmidt (Von Tauben & Spatzen, Németország) és Anke Pasold (Material Design Lab, Dánia) dizájnereknek is, akiknek sikerült egy új algabőrt létrehozniuk. A tervezők szerint

a laborban készülő, kézműves feldolgozású anyagok alternatívát és ellenpontot kínálhatnak a természetkárosító, tömeggyártott termékekkel szemben.

Az új textil nemcsak a környezetkárosító anyagok helyettesítésére bizonyult alkalmasnak: egy könnyű, áttetsző, csaknem súlytalan „bőr” jött létre, amely az alga nyers szépségét is megragadja.

A dizájnerek a kapszulakollekció elkészítése után az anyag további alkalmazási lehetőségeinek feltárását, valamint új művészi és üzleti együttműködések kialakítását tűzték ki célul.

New Matters Fotó: Worth Partnership Project/youtube.com
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: worthproject.eu
Vissza
Hírfolyam