2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak

Egri Hedvig néhány évvel ezelőtt hagyta maga mögött Budapestet. Amikor elindult vidékre, még nem volt konkrét elképzelése arról, mit fog kezdeni magával. Aztán a téma szembejött vele – és most elégedettebb és boldogabb, mint valaha. Olyan munkát végez, amit szeret, és ami fontos is. Kidobott gumiabroncsokat gyűjt össze és hasznosít újra.

„Minden hajnalban Repce kutyámmal kisétálunk a közeli erdőkbe gombát szedni. Egyik ilyen sétánk alkalmával ütött arcon a valóság, az, hogy az emberek gyakorlatilag gumilerakatnak használják az erdőt. (...) Akkor találtam ki, mivel szeretnék foglalkozni” – mondta el a kezdetekről a Sokszínű Vidéknek Hedvig.

Így jött létre a Dekorazs, melynek keretében a kreatív dekoratőr gumiabroncsok felújításával kezdett foglalkozni.

Színes puffokat és kisállatfekhelyeket készít belőlük.

Az abroncsokat hazaviszem az erdőből, sokszor kilométereket cipelem a kocsiig. Otthon jó alapos fertőtlenítés, tisztítás után kezdődik igazából a munka élvezetesebb része. Különböző drapériákkal vonom be az abroncsokat, amiknek a beszerzése elég hektikus. Mindenféle „lomi” piacokon veszek terítőket, függönyöket, de nem mindig találok olyat, ami megfelel az ízlésemnek – mondta el a munkafolyamatról Hedvig.

Fotó: Dekorazs/Sokszínű Vidék

A puffok alja és teteje is kidobott bútorokból van, amikből dekopírfűrésszel vágja ki a köröket. A belsejükbe a dekoratőr kosárfonó barátnője készít egyedi méretű kosarakat. A felhasznált drapériák maradékából egyéb hasznos dolgok készülnek, például ágytakarók és övtáskák. 

Hedvig számára a munka legfontosabb része, hogy azzal a természetnek is segít. A gumiabroncs ugyanis veszélyes hulladék, ha elkezd részecskékre bomlani, nagyon sok káros anyag jut a természetbe. Nem is tudják az emberek, milyen komoly pénzbírság jár érte – mondta Hedvig, aki szerint ha mindenki csak egy picit tenne a körülöttünk lévő világért, máris tisztább környezetben élhetnénk.

Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam