Fából vas... kés?!
A fa lenne az utolsó anyag, amire gondolnánk, ha vágószerszámok készítéséről van szó. Kutatók azonban most egy új módszert alkalmaztak, amely a fát elég éles késekké tudja átalakítani ahhoz, hogy akár húsok szeletelésére is alkalmas legyen.
A legtöbb konyhai kés acélból vagy kerámiából készül, és mindkettő előállítása magas, akár néhány ezer Celsius-fokos hőmérsékletet igényel. A fa ezzel szemben fenntartható és sokkal kevésbé energiaigényes a feldolgozása.
A fából készült kés ígéretes, fenntartható alternatíva lehet a rozsdamentes acélból készült társaihoz képest, még jobb teljesítménnyel
– mondta Teng Li, a Marylandi Egyetem anyagtudósa a ZME Science tudományos portálnak. A fa az emberiség történetének egyik legrégebbi anyaga, amit több tízezer éve használnak az élet szinte minden területén az építőipartól és a bútorgyártáson át az energiatermelésig.
A Matter tudományos szaklapban publikált tanulmányban a szakemberek rámutattak, hogy a fa rendkívül erős a cellulóznak köszönhetően, amelynek nagyobb a szilárdság-, illetve sűrűségaránya, mint a kerámiáké, a legtöbb fémé és polimereké.
A tudósok a fát egy kétlépcsős eljárással úgy alakították át, hogy először 100 Celsius-fokon, vegyi anyagok fürdőjében forralták, majd miután a kötő lignin eltűnt, az anyag puha és rugalmas lett.
Második lépésben az immár tömény fát melegen sajtolják, hogy sűrűsödjön, és eltávolítsák belőle a felesleges vizet. Végül, miután a feldolgozott anyagot a kívánt formába öntötték, és ásványi olaj bevonatot vittek fel rá, hogy ne fakuljon.