2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából vas... kés?!

A fa lenne az utolsó anyag, amire gondolnánk, ha vágószerszámok készítéséről van szó. Kutatók azonban most egy új módszert alkalmaztak, amely a fát elég éles késekké tudja átalakítani ahhoz, hogy akár húsok szeletelésére is alkalmas legyen.

A legtöbb konyhai kés acélból vagy kerámiából készül, és mindkettő előállítása magas, akár néhány ezer Celsius-fokos hőmérsékletet igényel. A fa ezzel szemben fenntartható és sokkal kevésbé energiaigényes a feldolgozása.

A fából készült kés ígéretes, fenntartható alternatíva lehet a rozsdamentes acélból készült társaihoz képest, még jobb teljesítménnyel

– mondta Teng Li, a Marylandi Egyetem anyagtudósa a ZME Science tudományos portálnak. A fa az emberiség történetének egyik legrégebbi anyaga, amit több tízezer éve használnak az élet szinte minden területén az építőipartól és a bútorgyártáson át az energiatermelésig.

A Matter tudományos szaklapban publikált tanulmányban a szakemberek rámutattak, hogy a fa rendkívül erős a cellulóznak köszönhetően, amelynek nagyobb a szilárdság-, illetve sűrűségaránya, mint a kerámiáké, a legtöbb fémé és polimereké.

Forrás: Bo Chen/New Scientist/youtube.com

A tudósok a fát egy kétlépcsős eljárással úgy alakították át, hogy először 100 Celsius-fokon, vegyi anyagok fürdőjében forralták, majd miután a kötő lignin eltűnt, az anyag puha és rugalmas lett.

Második lépésben az immár tömény fát melegen sajtolják, hogy sűrűsödjön, és eltávolítsák belőle a felesleges vizet. Végül, miután a feldolgozott anyagot a kívánt formába öntötték, és ásványi olaj bevonatot vittek fel rá, hogy ne fakuljon.

Neked ajánljuk
Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam