2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímacsúcsra időzítette innovatív kiállítását Stella McCartney

A környezetvédelem ügyét régóta a szívén viselő brit tervező kiállítása a sokatmondó Future of Fashion (A divat jövője) címet kapta, és azokat az innovatív megoldásokat helyezi fókuszba, amelyek által környezetkímélőbbé lehetne tenni a ruha- és kiegészítőgyártást.

A Kelvingrove Művészeti Galériában megrendezésre kerülő tárlaton a Stella McCartney vegán, laboratóriumban előállított gombabőrből készült luxustáskáit, a seattle-i székhelyű Evrnuval együttműködésen létrehozott alternatív műszálas anyagait és azt a futurisztikus vegán stoplis cipőt is megtekinthette a közönség, amelyet a Manchester United sztárfocistájával, Paul Pogbával és az Adidasszal karöltve tervezett.

A Forbes tudósítása szerint McCartney a kiállítás megnyitóján a divatvilágban szokatlan módon megragadta az alkalmat, hogy az iparág szigorúbb szabályozására biztassa a döntéshozókat.

A tervező különösen elkötelezett az állati eredetű termékek korlátozásával kapcsolatban: petíciót indított a bőr és a szőrme divatcélú felhasználásának korlátozása érdekében.

Forrás: Sky News/youtube.com

Azzal ugyanakkor McCartney is tisztában van, hogy a divat, különösen a fast fashion problémái nem kizárólag a felhasznált alapanyagokhoz köthetők – a ruhadarabok gyártása és kereskedelme globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért felelős, miközben a vizek szennyezéséhez és a hulladékkrízishez is jelentősen hozzájárul.

Ennek ellenére elenyésző azon kormányok száma, amelyek konkrét szabályozással igyekeznek csökkenti az iparág környezeti lábnyomát.

Leonardo DiCaprio amerikai színész és Károly walesi herceg Stella McCartney angol divattervezővel a glasgow-i Kelvingrove Art Gallery múzeumban rendezett kiállításon
Fotó: MTI/AP/PA/Owen Humphreys
Neked ajánljuk
Új magyar márkát fedezhetnek fel a fenntartható divat szerelmesei A szövőgépek forradalmasítása vethet véget a divatipar pazarlásának Mengyán Eszter: Helló, slow fashion! – Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: noklapja.hu
Vissza
Hírfolyam