2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szövőgépek forradalmasítása vethet véget a divatipar pazarlásának

A ruhagyártás hagyományos, a szabás-varrás technológiáján alapuló módszere hatalmas nyersanyag- és energiapazarlással, átláthatatlan ellátási láncokkal jár együtt, és rengeteg hulladékot generál. A háromdimenziós szövési eljárások alkalmazásával ezek a problémák kiküszöbölhetők lennének.

A Loom-State projekt célja, hogy új alapokra helyezze a ruhák készítését, szabás, majd varrás helyett egy szövőszéken, öltések nélkül véglegesre formált darabokat állítva elő.

A brit Graysha Audren és a holland EE Exlusives együttműködésében első körben egy nadrág prototípusa készül el az iparágban már ma is elérhető 3D-s Mageba szövőgép segítségével, de terveik szerint a jövőben egyéb ruhadarabokra is kiterjesztenék a divatipar számos jelenlegi rákfenéjét kezelni képes megoldást.

A Worth finanszírozásában megvalósuló projekt megálmodói szerint a készre szövés módszere nemcsak a ruhaipar hulladéktermelését csökkenthetné drasztikusan, de a költségek és idő visszaszorításával egyszerűbb, helyben megszervezhető, kevesebb szállítást igénylő, és a túltermelés helyett a valós kereslettel összhangban álló gyártást, illetve átláthatóbb, etikusabban szervezhető munkafolyamatokat tenne lehetővé. 

Forrás: Worth Partnership Project/youtube.com
Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: worthproject.eu
Vissza
Hírfolyam