2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb

Az etikus divat értékrendjét  egy pillanatra sem szem elől tévesztő ruhamárka limitált kiadású, „made to order” termékcsoportja, az „ALMA bespoke” kézi festést, textilprinteket és kézzel készített porcelángombokat felvonultató darabokkal debütál.

Vetlényi Alma divattervezőként 2016-ban, egyetemi tanulmányai alatt kezdte pályafutását, és már a kezdetektől fogva ügyel arra, hogy az általa tervezett ruhadarabok kivitelezésekor minél kevesebb hulladék keletkezzen – derül ki Imre Hanna Glamouron megjelent portréjából.

Alma 2021-ben újra definiálta márkája életében a zero-waste szellemiséget:

a „Back to the roots”-kollekció segítségével a felesleges gyártási folyamatokat, egyben a túltermelést próbálja kivédeni.

Az egyedi részletmegoldásokkal a divatkollekciók kifutóra készülő darabjaihoz kapcsolódó visszásságokra keresett megoldást. Ezek ugyanis nem fedik le a márkák egész termékpalettáját, és gyakran a vásárlók mindennapos öltözködéssel kapcsolatos igényeit sem. A fiatal tervező úgy döntött, hogy a felesleg keletkezését elkerülendő a kifutóra szánt darabjainak nagy részét igény szerint, személyre szabva kivitelezi.

A fenntartható divattervezés érdekében született meg az ARe alkalmazás és az ALMA kollaborációja is, amelynek köszönhetően mintadarabok nélkül, a digitális technológia segítségével tekinthetők meg egyes ALMA- kreációk. Ezek a darabok nem is léteznek fizikai valójukban, amíg valaki meg nem rendeli őket.

Fotó: ARe App/Glamour

„A járvány következtében megváltozott fogyasztói szokások és a fenntarthatóságra való törekvéseim miatt többé nem áll szándékomban teljes kollekciókat és mintadarabokat előállítani, illetve szállíttatni, mivel ezek a folyamatok nagyon nagy ökológiai lábnyommal járnak – mondta el Vetlényi Alma.

Az ALMA ruhamárka hosszú távú céljai között szerepel, hogy a sűrű kollekcióváltások helyett olyan darabokat hozzon létre, melyek egymásra épülnek, egymással kombinálhatók.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam