2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha a gombára voksolunk, nem kell kibújnunk a bőrből

A Higg Materials Fenntarthatósági Index jelentése szerint a szarvasmarhabőr több környezetkárosító hatást vált ki, mint bármely más szövet. MycoWorks mögött álló tudósok a gombákat alkotó micéliumból előállított, borjú- vagy báránybőrhöz hasonlóan alakítható anyaggal csökkentenék a kiegészítők gyártásához köthető ártalmakat.

Dr. Matt Scullin, a MycoWorks bioanyaggyártó cég vezérigazgatója szerint a „gombabőr” a fenntarthatóság egyik fontos eleme lehet: „a tervezés olyan jövőjét nyithatja meg, amely az anyaggal kezdődik, nem pedig a tárggyal” – idézi a The Guardian nyomán a Privátbankár.

A „finom micélium” egy szabadalmaztatott anyag, amely pár hét alatt növeszthető egy tálca gombából. Scullin szerint egy véges természeti erőforrásokkal rendelkező bolygón a szén-dioxid-semleges, rendelésre termesztett gombabőr technológiája és gondolkodásmódja egyaránt „forradalmi”.

Ráadásul az anyag tapintásra és megjelenésre is olyan, akár az igazi bőr, miközben felülmúlja azt szakítószilárdságban és tartósságban.

Az anyag nemrég debütált egy exkluzív Hermès kézitáska képében, amelyet egy másik kaliforniai székhelyű, gombabőrrel foglalkozó bioanyaggyártó cég, a Bolt Threads állított elő Stella McCartney-val együttműködésben.

Forrás: MycoWorks TV/youtube.com

Merlin Sheldrake biológus, az Összegabalyodott életek: hogyan változtatják meg a gombák a gondolkodásunkat és alakítják át a jövőnket című könyv szerzője szerint a gombabőr további nagy előnye, hogy a tervezők által megkívánt formában és méretben nevelhetők, s emiatt nem keletkezik felesleges hulladék. 

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam