2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az autók belső tereibe is utat tör magának a rattan

Jelentősen kisebb környezetkárosítás és kibocsátás árán készülnek az autók rattan növényből előállított beltéri elemei, mint az ABS műanyag, keményfa vagy fémalapú társaik.

A német Out for Space cég Karuun fantázianevű anyaga a Délkelet-Ázsiában őshonos rattan növényből készül. A kúszópálma egyenletes átmérőjű törzset növeszt, amelyet betakarítás után négyzetalapú, hosszú, vékony hasábokra vágnak, a darabokat pedig összeragasztják vagy -préselik: így születik meg a Karuun.

A többek között bútorgyártáshoz is használt rattan törzsét hosszában apró kapillárisok szövik át, ezért egyszerűen lehet bele színezőanyagot vagy egyéb erősítő- és kötőanyagokat juttatni.

Innentől többféle felhasználás lehetséges:

  • Száliránnyal megegyezően az anyagból leheletvékony szeleteket vágva Karuun szalagot kapnak, amelyekből különböző termékek felső rétegeit alakítják ki. Mivel áttetsző, háttérvilágítás is kerülhet alá. A Motherson nevű alkatrész-beszállító elegáns, megvilágított ikonokkal ellátott „okosfelületeket” készít belőle.
  • A Karuun tömb hosszú rattanhasábok összeragasztásával áll elő, így mentes a növényben megtalálható, természetes anyaghibáktól. A tömbök tetszőleges formájúvá alakíthatók.
  • A tömbökből száliránnyal ellentétes vágással hozzák létre az anyag apró erein átszűrődő fényről Karuun Shine-nak keresztelt változatot.
  • A Karuun 3D készítése során 0,8 milliméter vastagságú Karuun-lapokból hoznak létre térbeli formákat.

A rattan egyik ígéretes tulajdonsága, hogy az esőerdőkben a biodiverzitást elősegítő módon nő, így valóban fenntartható alternatívát jelent. A termesztők kézzel takarítják be a növényeket, az azokból készült termékek származási helyét pedig a cég által fejlesztett alkalmazással lehet lekérdezni.

A német cég együttműködik a kínai Nióval, amely az első autógyártóként alkalmazza a Karuunt sorozatgyártott autóban.

Forrás: Karuun Gmbh/youtube.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam