2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék hozhatja újra lendületbe a divatipart

A Biomimicry Institute új projektet indított, hogy a divatipar által évente eldobott 92 millió tonna hulladéknak újszerű felhasználási lehetőséget teremtsen.

Az intézet a Metabolic Institute-tal és a Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) kutaóintézettel közösen tájelemzést végez a kereskedelmi forgalomba kerülő lebontási technológiákról – írta meg a FashionUnited alapján az IN.

Ezeket a technológiákat azután kipróbálják, hogy a helyi vállalkozásokkal, közösségekkel és a kormányzattal együttműködve változatos alternatívákat találjanak a textilhulladék lebontására, majd részletes stratégiai terveket dolgozzanak ki a jövőbeli terjeszkedéshez.

A program célja, hogy új módokat találjanak a lebomlott hulladékelemek anyagszálakká alakítására.

Mivel a ruházatból származó mikroműanyag-szennyezés több mint egyharmada és évente csaknem 92 millió tonna, a divatiparban termelődött hulladék kerül eldobásra, ami veszélyezteti az emberek egészségét és a környezetet, elengedhetetlen, hogy a divatipar eltávolodjon a fosszilis alapú poliészter alkalmazásától, és a természetes  folyamatokon alapuló lebontási eljárásokra támaszkodjon a textilhulladék kezelésében.

A Biomimicry Institute szerint a divat- és textiliparban sokan gondolják, hogy a kőolajalapú poliészter kiiktatására nincs remény. Az intézetnek azonban meggyőződése, hogy ugyanazokat az erőket hasznosítva, amelyek eredendően egy élhető hellyé tették a bolygónkat – a baktériumok, enzimek, gombák és algák –, az élettel, a természettel igazán összhangban működő iparág felépítéséhez járulhatnak hozzá.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: in.hu
Vissza
Hírfolyam