2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóbb textilipar ígérete ropog a talpunk alatt

Karácsonykor mindent betölt a fenyő illata, majd az új év közeledtével maguk a tűlevelek is az otthonunk egyre több szegletébe furakodnak be. De megfordult valaha a fejünkben, hogy ezek az illatos tüskék innovatív alapanyagként is megállják a helyüket?

A fenyők jelentik az emberiség faanyagtermelésének elsődleges forrását: csak az unió területén évente 600 millió fenyőfát vágnak ki. A kivágott fák tömegének 20-30 százalékát a tűlevelek teszik ki – az ebben rejlő lehetőséget ismerte fel a Forest Wool márkát megálmodó holland dizájner, Tamara Orjola.

Tamara célja az volt, hogy alternatívát keressen az erdőírtások 10 százalékáért felelős, és jelentős vegyszerhasználattal és szén-dioxid-kibocsátással járó pamuttermelés kiváltására.

A tűlevélből előállított textíliák további termőterületek és járulékos vízfelhasználás nélkül elégítik ki a természetes ruházati alapanyagok iránti igényt, és az erdőgazdálkodók számára is járulékos bevételi lehetőséget biztosítanak.

A fenyőtüskék feldolgozása a divatiparban, építészetben és autógyártásban is hasznosítható fonalakon túl további, illóolaj és természetes festékek előállítására használható melléktermékeket is eredményez.

Forrás: Postcode Lotteries Green Challenge/youtube.com
Neked ajánljuk
Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A kávészsákok alapanyaga adhat új lökést a fenntartható bútoriparnak A műbőr egyáltalán nem fenntarthatóbb Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: greenchallenge.info
Vissza
Hírfolyam