2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kávészsákok alapanyaga adhat új lökést a fenntartható bútoriparnak

A Kolumbiából a világ legkülönbözőbb szegleteibe exportált növényi rostokban rejlő lehetőséget az Eindhoveni Dizájnakadémia diplomás hallgatója, Rosana Escobar szerint még messze nem aknázta ki az emberiség.

Állításának igazolására a dizájner az agávéformák közé tartozó növények rostjából előállított anyag feldolgozásakor keletkező hulladékot használta, amely szerinte textíliák és bútorok készítésére is alkalmas.

Kollekciójában a növényi rost segítségével  nemcsak szőnyeget és széket, de egy padot is készített.

Escobart nem csak környezeti megfontolások indították a szizálhoz hasonló, de finomabb anyagban (fique) rejlő lehetőségek feltárására: a korlátozott felhasználás ugyanis a termelőket jelenleg kiszolgáltatja a kávéipar gazdasági ingadozásainak.

A bogotai származású tervező számára az is fontos volt, hogy olyan megoldást találjon, ami a növény feldolgozása során keletkező feleslegre épül, ezért nem generál egy már ma is túlhasznált területen újabb termőföldszükségletet. Ezt egyrészt a szálak kialakításakor keletkező gyapjút idéző szöszök felhasználásával, másrészt a gyakran veszendőbe menő kávészsákok újrahasznosításával tudta megvalósítani.

Forrás: Dezeen/youtube.com
Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Kenderből és gombából is készülhet bukósisak A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam