2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába fenntartható egy ruhadarab, ha nem kívánatos

Ez Katharine Hamnett ars poeticája, aki a fenntartható divat egyik első prófétájaként a 80-as évek óta igyekszik összhangba hozni a textilgyártók működését és a fogyasztók igényeit a természet törékeny egyensúlyával. 

Hamnett az elsők között ébredt rá, milyen súlyos árat fizet a természetes környezet az ember által viselt kelmék előállításáért. A felismerést egy 1989-ben készített felmérés hozta számára. Ahogy a Vouge-nak felidézte: „azt hittük, nem találunk majd semmi rosszat. És természetesen minden, amit találtunk, rossz volt.”

A környezetbarát működés iránt elkötelezett alkotók ma sincsenek könnyű helyzetben, de a 30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sok fenntartható alternatíva áll a rendelkezésükre. Akkoriban a textilgyártók – akiktől korábban százezerméter-számra vásárolta az anyagot – értetlenül álltak Hamnett igényei előtt: miért kéne organikus pamutot előállítanunk, amikor csak neked kell?

A brit tervező elsőként kezdett a divat áldozatai elleni, vagy éppen a veszélyeztetett élőlények melletti kiállást hirdető pólókat árusítani.

Nem elégedett meg az alapanyagok lecserélésével: a gyártást visszaköltöztette Európába, és felismerve, hogy rendszerszintű változások csak az új megoldások  folyamatos fejlesztése és tökéletesítése mellett valósulhatnak meg, az azóta eltelt évtizedekben is új utakat és módokat keresett ruhamárkájának etikusabbá és fenntarthatóbbá tételére: az elmúlt években elkötelezte magát a nyomon követhető, hulladékmentes működés mellett.

Katharine Hamnett beszédet mond az Európai Dizájnközpont díjának átvételekor
Fotó: Andreagzf/Wikimedia Commons/cc by

Szakmai rendezvényeken és a szélesebb közönséget megszólító eseményeken töretlen elköteleződéssel kampányol a divat átalakítása mellett. Ugyanakkor meggyőződése: a tervezőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a ruhák megvásárlását a vágy hajtja. Nem elég, ha egy darab fenntartható, kívánatosnak is kell lennie, hogy azt válasszák.

Forrás: Fashion Revolution/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Zöld utakon az örökifjú kék textil Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: fairwear.org
Vissza
Hírfolyam