2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy köztéri szobornak is beillő hűsítő berendezés Vietnamból

A délkelet-ázsiai ország egyre nagyobb forrósággal küzdő városainak lakói a jövőben olyan hűtőberendezéseknél találhatnak enyhülésre, amelyek elkészítéséhez ötvözik a tradicionális és modern technológiát, és amelyek ráadásul látványnak sem utolsók.

Az Arer bambusz hűtőtornya a víz párolgásának hűtő hatását használja ki: az eljárást nagy vonalaiban már évszázadok óta ismeri az emberiség, ugyanakkor a mostani fejlesztés egy napelemmel működtetett keverőlapát segítségével fokozza a levegőáramlás, ezáltal pedig a hűtés hatékonyságát.

A bambuszrudakban leáramló víz párolgása hőt von el, ezáltal a torony környezetében a levegő hőmérséklete és a relatív hőérzet csökken.

A szerkezet kialakításánál a fejlesztők fontosnak tartották, hogy nagy mennyiségben, helyben elérhető, lebomló, és a hagyományos kézműves mesterségeket még őrző közösségeknek megélhetést biztosító alapanyagot válasszanak – a bambusz valamennyi kitételnek megfelelt.

Forrás: AREP Group/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Kenderből és gombából is készülhet bukósisak Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam