2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alga és a kukorica mellett a lisztkukac lehet a műanyag új alternatívája

A formatervezési mesterképzését végző Charlotte Böhning és Mary Lempres közös alkotása a Chitofoam, ami magyarul kitinhabot jelent.

A név nem véletlen: egy biológiailag lebomló csomagolóanyagról van szó, amely olyan lisztférgek kitinvázából származik, amelyek megemésztették a polisztirolhab-hulladékot – ebből készülnek/készültek a korábban említett ételhordók is.

Az anyagkutatási projektben az eldobott polisztirolhabot újrahasznosítják lisztférgek táplálékaként.

Kiderült, hogy a lisztkukacok biztonságosan meg tudják emészteni a polisztirolt, és a külső vázukból, például a levedlett bőrükből kivont kitozánból készült biopolimereket a polisztirolhab környezetbarát alternatívájának létrehozására használják majd fel.

Az anyagot széles körben lehetne a megszokott csomagolási megoldások helyett használni, legyen szó ételről vagy akár italról.

A két nő találmányára a Lexus is felkapta a fejét: bejutottak a Lexus Design Award hat döntőse közé. Alkotásukat 1726 pályamű közül választották ki, figyelembe véve, hogy hozzájáruljon egy jobb jövő megalkotásához. A döntősök, így a Chitofoam feltalálói is, 3 millió jenes (8,3 millió forintos) fejlesztési segítséget kapnak, de tavasszal győztest is hirdetnek majd a legjobbak között egy előadást követően.

Forrás: Lexus/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam