2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vibráló mozaik üzen egy távoli ipartelep izgalmas újjászületéséről

A természet sokszínűségét és a járvány után újjáéledő város pezsgését ünnepli az a mozaik, amely Johannesburgból, egy romos műhelyekből és garázsokból álló épületegyüttes helyén létrejött kulturális, üzlet- és közösségi központ, a Victoria Yards udvarán készült. Az alkotás híven mesél az elkötelezett vállalkozókkal, művészekkel és dizájnerekkel benépesített udvar inspiráló hangulatáról.

A városfeszlesztő Brian Green 5 évvel ezelőtt látta meg a fantáziát az akkor még  „borzasztó állapotban” lévő területen, ahol „teljes volt a káosz”. A számos neves projektet háta mögött tudó szakember célja az volt, hogy ne kívülről, Johannesburg távoli pontjairól érkezők lakják be az udvart, hanem a helyi közösség bevonásával, a közvetlen szomszédság számára teremtsen munkalehetőséget és kínáljon szolgáltatásokat.

A 15 perces város koncepció híveként – amely szerint egy fenntartható városban a lakóknak minden fontos intézményt és szolgáltatást legfeljebb 15 perces bicikli- vagy gyalogút árán el kell érniük – nagy örömére szolgált, hogy

a Victoria Yardsban otthonra találó vállalkozók és alkalmazottaik többsége végül tényleg a közvetlen környékről érkezett.

„Amikor először jártam itt, elég durva volt – egy csomó üres raktár, sehol egy növény: egy zsírral és olajjal borított pusztaság”  – mondta el a New York Timesnak James Delaney képzőművész, aki később igazi inspirációforrást talált a különleges terekben: van valami igazán lélekemelő az újra használatba vett épületekben – egy energia, ami saját bevallása szerint az ő esetében, fémmel dolgozó szobrászként egy egykori iparterületen még erősebb.

De nem csak szobrászok találtak otthonra az új épületegyüttesben: működik itt az épületek közti parcellákon termesztett gyógynövényeket feldolgozó szeszfőzde, európai használt ruhákból izgalmas kollekciókat álmodó divattervező, de műanyaghulladékból táskákat és feleslegessé vált fém alkatrészekből lámpákat készítő dizájner is.

Összesen 50 vállalkozó szellemű és kreatív alkotó – így az sem meglepő, hogy az egyszerre műhelyként, kulturális és közösségi szintérként, illetve piacként funkcionáló udvar újranyitását is egy művészeti projekttel ünnepelték. Egy természet által ihletett mozaik elkészítésével:

Fotó: EPA/KIM LUDBROOK
Fotó: EPA/KIM LUDBROOK
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam