2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korondi taplászok örökségét folytatja egy finn dizájner

A Mari Koppanen biomorf formavilágú bútorait egy olyan különleges textil borítja, amely – egy másfél évszázados múltra visszatekintő eljárással – taplógombából készült.

A Fomes-kollekció neve az előállításhoz felhasznált bükkfataplóra (Fomes fomentarius) utal. Mari Koppanen bútortervező modern kontextusba helyezte a taplászmesterség eljárásait, bebizonyítva, hogy ezeknek a régi technológiáknak a mai világban is van helyük.

A formavilágában is taplógombákat megidéző sámli és pad lábai nyírfából készültek – a taplógombák többnyire ezeken a fákon telepednek meg a térségben.

Az 1840-es évekig visszanyúló textilkészítési módszerrel a gombákból bőrhöz hasonló alapanyagot lehet előállítani, amit Koppanen puha, bolyhos gyapjúval is kiegészített, tovább erősítve a tárgyak organikus, biomorf érzetét.

Fotó: Dezeen/marieclaire.hu

A taplók felhasználása nemcsak a régmúlt hagyományainak megőrzése szempontjából érdekes, de az állati bőrök helyett is izgalmas alternatívát kínál.

Együtt növekszünk – Mari Koppanen és a korondi taplászok Forrás: GLocal/youtube.com
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Magyar márka is kínál vegán szőrmét Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam