2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üvegfújás ősi mestersége mutat utat a fenntarthatóság felé Kenyában

A Nairobi Nemzeti Park tőszomszédságában emelkedik egy különleges műhely, amelynek formáját évszázados hagyományok, megalkotójának elhivatottságát pedig az emberiség jövőjével kapcsolatos aggodalom inspirálta. A Kitengela Hot Glass fúvottüveg tárgyai, illetve a különleges és példamutató hely hangulata a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.

A Kitengela alapítója, Anselm Croze Hollandiában tanulta ki az üvegfújás ősi mesterségének csínját-bínját, hogy Kenyába hazatérve és a helyi lehetőségekhez alkalmazkodva egy hiánypótló, a 21. század kihívásaira is választ adó vállalkozást hozzon létre.

Mivel a szükséges elektromos áram nem állt rendelkezésre, használt motorolajjal oldotta meg a kemencék fűtését. Az üveghulladék, törött ablak, borospalack újrahasznosítása a vállalkozó hitvallása szerint nem egy divat követése miatt fontos, hanem egy magától értetődő szükségszerűség, egy megújulásra képes anyagban rejlő lehetőség kiaknázása.

Naponta 150 kilogramm, építőiparból származó üveghulladéknak adnak új életet – az évek alatt összesen mintegy 2000 tonna üveget hasznosítottak.

Praktikus és látványos tárgyak sorát hozták létre, amelyek az üvegfúvás – Anselm szavaival élve – egyszerre „frusztráló, kihívásteli és hatalmas örömet nyújtó” technikájának köszönhetően bármikor új formát ölthetnek.

Forrás: Kitengela Hot Glass Ltd. - Studio/youtube.com
Fotó: EPA/Daniel Irungu
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Magyar márka is kínál vegán szőrmét Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: ubuntu.life
Vissza
Hírfolyam