2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zacc, narancshéj, tűlevél – Zala Zsófi rendhagyó alapanyagokból készít látványos tárgyakat

A formatervező a diplomamunkája során kezdett el érdeklődni a növényi hulladékok iránt. Különféle anyagokkal kísérletezett, méghozzá úgy, hogy a fenntarthatóságot helyezte fókuszba.

Zsófi eredeti célja az volt, hogy valamilyen növényi hulladék felhasználásával egy ellenálló, de fenntartható tárgyat alkosson. A kávézaccra, a narancshéjra és a tűlevélre  azért esett a választása, mert ezek az alapanyagok idehaza könnyen elérhetők – derül ki Fiala Borcsa írásából.

A zaccot kávézókból szedi össze, a narancshéjakat juice-bárokból, a tűlevelet pedig a kidobott karácsonyfákról.

Az alapanyagok formázásához a kazeinenyvet, egy tejszármazék ragasztóanyagot használ, amit régebben a faiparban is alkalmaztak – az anyag nagyon jól működik növényi hulladékokkal összekeverve, száradás után pedig nemcsak kemény lesz, de igen szép is. 

A tűlevélből, narancshéjból és kávézaccból készülő tárgyak egy ideig az alapanyag aromáját is őrzik Fotó: Zala Zsófi/WMN

Zala Zsófi fiatal formatervezőként felelősségének tartja, hogy „ha az ember egy tárgyat készít, akkor ne szemetet, egy újabb felesleges kacatot hozzon létre. Inkább olyan tárgyakat szeretne készíteni, amihez annyira kötődnek az emberek, ami olyan üzenetet hordoz magában, hogy a következő generációnak is szívesen továbbörökítik”.

Vagy ha mégis kidobják, akkor olyan anyagból legyen, ami nem terheli tovább a környezetet, hanem elbomlik.

A formatervező teljes portréja a WMN oldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: wmn.hu
Vissza
Hírfolyam