2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mogyoróhéj is hasznos alapanyag lehet

A mogyoróhéj kemény, vékony és lassan bomlik, ezért kiválóan alkalmas nagy szilárdságú furnérlemezek elkészítésére.

Kanadában (és világszerte) évente hatalmas mennyiségű mogyoró terem, amelynek héját eddig szinte kizárólag hulladékként kezelték – mutat rá az Agro Inform.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói és doktorandusz hallgatói azonban rájöttek arra, hogy ezt a kemény anyagot nagy szilárdságú és teherbírású furnérlemezek és panelek gyártására is fel lehet használni, sőt:

a mogyoróhéjból készülő panelek különösen értékesek és mutatósak.

A furnérlemezek előállításához a porrá őrölt mogyoróhéj sablonokba töltésére és ragasztóanyag hozzáadásával történő préselésére van szükség.

Az egyetem tudományos munkatársa, Vikram Yadama szerint a hulladékot hasznos anyaggá alakító és a környezetterhelést számottevően mérséklő felfedezés fenomenálisnak nevezhető, és elsősorban két posztdoktori képzésben részt vevő hallgató érdeme.

A mogyoró héját eddig hulladékként kezelték Fotó: apomares/iStock/Getty Images Plus

Állami támogatással már el is kezdték a panelek kísérleti gyártását, és az első visszajelzések alapján magas kereslet mutatkozik irántuk a bútoripar és a belsőépítészet részéről.

Az egyetem csapata tovább dolgozik a gyártás és a panelek tökéletesítésén, és a jövő évben azok kereskedelmi forgalmazását tervezi.

Neked ajánljuk
Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam