2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Anyagkönyvtárból merítenek inspirációt a jövő tervezői

A divat- és dizájnipar mára már világszerte tudásintenzív ágazattá vált, ahol a versenyképesség kulcsa a legújabb anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk alkalmazása. A Magyar Divat & Design Ügynökség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen hozta létre a Budapest Design Material Libraryt (BDML), amely 300 friss, innovatív anyagmintát mutat be a világ minden tájáról.

Az Anyagkönyvtár lehetővé teszi, hogy a kreatív iparági szereplők, hallgatók és a kutatás-fejlesztés területen dolgozók helyben, Budapesten ismerjék meg a leginnovatívabb anyagokat, hogy aztán ezekre alapozva új termékeket fejleszthessenek.

A MOME hallgatói már a Magyar Divat & Design Ügynökség és a MOME őszi kurzusán megismerkedhettek az Anyagkönyvtárral. Az Innovatív anyagok életútjai című kurzuson a résztvevők nem csak a legújabb anyagok használatának lehetőségeit tanulmányozhatták különböző előadások során, de saját projekteket is fejlesztettek.

A hallgatók arra keresték a választ, hogy milyen alternatívákkal válthatók le a különböző szakágakban leggyakrabban használt, de nem fenntartható vagy környezetbarát alapanyagok, megismerkedtek az úgynevezett okosanyagokkal és azok használatának lehetőségeivel.

A csapatok innovatív megoldásokat kerestek arra, hogy hogyan lehet minél jobban figyelembe venni a fenntarthatóság aktuális igényeit egy-egy termék tervezésének során, hogyan illeszthetők be a folyamatok a körforgásos gazdaságba.

A kurzus végén minden csapat szakmai zsűri előtt prezentálta az ötletét. Az első helyezett az Infratex lett, amely az anyagba varrott infraszálaknak köszönhetően fűthető ruhát tervezett. Az infrasugárzás számos pozitív élettani hatása mellett ez a módszer energiatakarékossági szempontból is okos megoldás lehet.

Második helyen holtversenyben végzett a Scoalt és a SoundBLOCKs csapata. A Sound BLOCKs egy moduláris, falra erősíthető hangtompító panelrendszer, amely darált és formára préselt textilből készül. Így egyrészt új életet ad a ruhából keletkező textilhulladéknak, másrészt szakít az akusztikai panelek több anyagból álló felépítésével is, ami az újrahasznosítás szempontjából is kedvező. 

A Scoalt egy hordozható légtisztító, amelyben cserélhető aktív szén és parajdi só felel a hosszú élettartamért és a tisztább levegőért.

Anyagminták a Budapest Design Material Libraryben
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Magyar márka is kínál vegán szőrmét Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: mome.hu
Vissza
Hírfolyam