2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag hátizsákok strapabíróak – de lehetnek fenntarthatóak?

A kültéri kiegészítőkre specializálódott Vaude vállalat Novum 3D névre keresztelt hátizsákját úgy tervezték meg, hogy minél könnyebben újrahasznosítható legyen.

A pántok és a hátpárna 100 százalékban hőre lágyuló poliuretánból (TPU) készül, így nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek megnehezítenék az újrahasznosítást.

Minden nem TPU-ból készült komponens, például a csatok, könnyen eltávolíthatók, így az újrahasznosítás előtt le lehet őket szedni.

A hegesztett varratok, amelyeket a Vaude már a gyártott hátizsákokban és táskákban is használ, szintén hozzájárulnak a hátizsák újrahasznosíthatóságához.

A német Oechsler műanyag-specialistával együttműködve, 3D-nyomtatással állítottak elő egy TPU-méhsejtes panelt a tipikus habszivacs hátlap helyett. A méhsejtes szerkezetet az optimális stabilitás miatt választották, mivel kevesebb anyag és kisebb súly mellett teszi lehetővé a minél nagyobb természetes szellőzést.

A gyártás a Vaude klímasemleges központjában történik, így nincs szükség hosszú távú szállításra sem.

Fotó: oechsler.com
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam