2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gspann Zsuzsa táskáit a fenntarthatóság inspirálja

Gspann Zsuzsa kiegészítőtervező tavaly harmadik alkalommal nyerte el a Kozma-ösztöndíjat. A slow fashion jegyében dolgozó alkotó stílusát az izgalmas, szokatlan anyaghasználat mellett a geometrikus formák és minták, valamint a praktikumra törekvés jellemzi.

Gspann Zsuzsa 2017-ben diplomázott egy olyan innovatív formaalakítású táskakollekcióval, amely a fenntarthatóság és a slow design eszméit szem előtt tartva született meg – mondta el a Glamournak adott interjúban.

A diplomamunkája óta kollekcióinak visszatérő alapanyaga a fafurnér, amit hihetetlenül izgalmas matériának talál:

„Mostanában az intarziatechnika és a furnérok mintázhatósága inspirál leginkább, például a legújabb kapszulakollekciómban is ezzel foglalkozom.”

Az INTARZIA táskakollekció fókuszában különleges mintájú furnérfelületek állnak, melyek izgalmas formában elevenítik fel az intarziakészítés hagyományait. A táskák formai kialakításánál fontos szempont volt a dizájner számára a praktikusság, amit a tárgyak részleteiben minimalista, letisztult megoldásokkal egészített ki.

Divattervezőként fontos számára, hogy a slow design eszmét szem előtt tartva hozza létre kollekcióit, és hatást gyakoroljon a felgyorsult fogyasztásközpontú társadalomra. A mintázott fafelületek használatával a slow design mozgalom eszméit, illetve az alapanyaghoz kapcsolódó asszociációkat idézi meg: az időtállóságot, a tartósságot és az értékességet. Mint fogalmazott, „egy maradandó, múlttal rendelkező, élő, organikus anyagot, mely idővel képes lebomlani”.

Fotó: Gspann Zsuzsa/Glamour
Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Zöld utakon az örökifjú kék textil Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam