2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi fogyasztásra alkalmatlan rizsből műanyag

A Ricewave egy új, környezetbarát anyag, amely „rizsgyantát” tartalmaz – egy biomassza műanyagot, amely újrahasznosított, zúzott rizsből készül.

A japán bútorgyártó Meuble két partnercég, a Biomass Resin Holding, valamint a Mitsui műanyagipari részlegének segítségével fejlesztette ki az anyagot emberi fogyasztásra alkalmatlan hulladék rizsre alapozva.

„A különböző anyagok, köztük a tengerentúlról származó biomasszaanyagok tanulmányozása során találkoztam a rizsgyantával – mondta el a fejlesztés folyamatáról Michiaki Sakata, a Meuble vezérigazgatója:

„ez a termék Japánban készül, olyan rizshulladékot felhasználva, amelyet az emberek nem ehetnek meg, és ki kell dobniuk”.

A bútorgyártó cég eddig polietilént használt alapanyagként. A Meuble arra törekszik, hogy csökkentse ennek a kőolajból származó anyagnak a felhasználási arányát. A Ricewave egy rugalmas szálakból álló szivacshelyettesítő, amely a jelek szerint a környezettudatos bútorok gyártásában komoly szerepet kaphat.

Az az elképzelésük, hogy hamarosan piacra dobják a Ricewave felhasználásával készült első termékeket, például kanapékat és matracokat. A jövőben a partnereikkel együttműködve tervezik a teljes körű gyártás beindítását a biomassza arányának növelése érdekében.

Fotó: Meuble, Biomass Resin Holding, Mitsui/Computer World

A biomasszaanyagokra és különösen a rizsgyantára való áttérés előnyei közé tartozik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A Mitsui szerint ha a normál műanyag zacskóról olyan zacskókra térnénk át, amelyeknek alapanyaga 30 százalékban rizsbiomasszából készülne, azzal a kibocsátásunk is 30 százalékkal csökkenthetne. 

Neked ajánljuk
Etikusan készülő magyar játékok hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett fajok sorsára Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam