2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gomba lehet a fenntartható divat adu ásza

Ajram Zamani, egy új, gombaalapú textíliát kidolgozó kutatócsoport vezetője bízik benne, hogy a pamut- vagy szintetikus szálakat és az állati bőrt sikerrel helyettesíthetik, kiiktatva ezek negatív környezeti hatásait.

A textilipar legnépszerűbb alapanyaga a poliészter, ami az olajból nyert műanyagok egyik formája, használata pedig számos környezeti hatással jár, beleértve az üvegházgáz-kibocsátást és a mikroműanyag-szennyezést. Nem kevésbé problémás a bőr sem: az erős, hosszú élettartamú anyag cserzése során ugyanis krómot használnak, ami nagy mennyiségen veszélyes az emberre és a környezetre is – írja a ZMEScience nyomán a Liner.

Erre a problémára kereste a megoldást az a kutatócsoport, amely azt vizsgálta, hogyan alakítható az élelmiszer-hulladék gombák segítségével fenntartható papír- és pamuthelyettesítővé.

Ez a módszer kevesebb időt vesz igénybe, mint a már forgalomban lévő alternatívák, 100 százalékban bioalapú, és lehetséges megoldást kínál a divatipar környezeti lábnyomának csökkentésére.

Az előállítás során a kutatócsoport egy speciális gombatörzzsel, a Rhizopus delemarral dolgozott, amely gyakran megtalálható a bomló élelmiszereken. A gombát a szupermarketek eladatlan kenyereivel táplálták, ami nagyon kicsi, kitinből és kitozánból álló természetes rostokat termelt és halmozott fel a sejtfalaiban.

Két nappal az „etetés” után a csapat összegyűjtötte a sejteket, és eltávolította belőlük a melléktermékeket – például a fehérjéket és lipideket, amelyek élelmiszer- vagy takarmány-előállítás során felhasználhatók –, a visszamaradt, szálas sejtfalakból álló zselészerű anyagot pedig fonállá sodorták, amely ruhaanyagként és cérnaként is használható.

A penészgombából készült cérna és „bőr” Fotó: Akram Zamani

Nem ez az első projekt, ami gombák felhasználásával próbál alternatívát előállítani, a fejlesztők állítása szerint azonban termékük fenntarthatóbb a konkurenciánál, megfelel a valódi bőrnek, és olyan sebességgel állítható elő, ami reálisan megfelel a piaci igényeknek.

Forrás: Högskolan i Borås/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Zöld utakon az örökifjú kék textil Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam