2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 3D-nyomtatás és a személyre szabott keretek tehetik fenntarthatóvá a szemüvegeket

A You Mawo nevű német startup a Samsung segítségével új szintre emelte a 3D-nyomtatással készülő szemüvegkeretek előállítását. Az eljárásnak hála nemcsak a keretválasztás folyamata válik egyszerűbbé, de a környezeti terhelés is szemmel láthatóan lecsökken.

Az optikus beszkenneli az arcunkat egy tablettel, majd saját virtuális másunk segítségével próbálhatjuk fel a különböző modelleket. A szakember személyre szabja a keretet, hogy az tökéletesen illeszkedjen fejformánkhoz, majd kiválaszthatjuk a színt és az esetleges gravírozást. A nagyjából tizenöt perces folyamat végén az adatokat tartalmazó fájl már küldhető is a 3D-nyomtatóra, 3-6 hét után pedig kézhez kapjuk egyedi szemüvegkeretünket – ismertette a technológia működését a Computer World.

A testreszabhatóság nem csak kényelmes, az additív technológiával gyártott szemüvegek a környezet számára is kisebb megterhelést jelentenek:

„Egy hagyományos szemüvegnek, amelyet általában Délkelet-Ázsiában készítenek, a szállítás miatt magas a CO2-lábnyoma”

– mutat rá Daniel Szabo, a You Mawo társalapítója. Egy nemrégiben készült elemzés szerint a hagyományos gyártási folyamatokhoz képest a szemüvegkeretek nyomtatása 58 százalékkal kisebb karbonlábnyomot eredményez.

Az egyedi, fenntartható szemüvegkeretekkel a You Mawo alapítói a 140 milliárd eurós globális szemüvegpiac egy darabját szeretnék megszerezni. Egy fontos kihívással azonban még meg kellett küzdeniük, mielőtt a vállalat elindulhatott volna ezen a pályán: a növekvő piaci igények kielégítése érdekében nagyobb nyomtatási kapacitásra volt szükségük. Ennek megoldásában a Siemens nyújtott pénzügyi és technológiai segítséget.

Forrás: EOS GmbH Electro Optical Systems/youtube.com
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Magyar márka is kínál vegán szőrmét Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam