2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pollenből papír – környezetbarát fejlesztés Szingapúrból

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai létrehoztak egy virágporalapú papírt, amelyről a nyomtatóval felvitt szöveget kémiai úton maradéktalanul le lehet törölni, így a lapot minimum nyolc alkalommal gond nélkül újra lehet hasznosítani.

Az újfajta papír gyártása során a napraforgó-pollenszemek kemény külső burkát kálium-hidroxiddal eltávolítják. Ezen beavatkozás eredményeként a szemcsék lágy belső anyagából egy speciális gél keletkezik, amelyet ionmentesített vízben megtisztítanak a tudósok.

A zselét ezt követően egy lapos öntőformába töltik, és levegőn megszárítják, a folyamat során az anyag egy 0,03 mm vastag lappá alakul.

Végül a papírdarabot ecetsavval lekezelik, hogy a nedvességgel szemben ellenállóvá tegyék.

A kapott papír hajlékonyabb és áttetszőbb, mint a hagyományos, cellulózalapú verzió, de így is kompatibilis a hagyományos lézernyomtatókkal. 

Forrás: NTUsg=youtube.com

A pollenlapokat úgy lehet megtisztítani, ha két percig lúgos oldatba áztatják, és óvatosan megdörzsölik őket. A gél ilyenkor megduzzad, amitől a festékréteg széttöredezik, és leválik. Ahhoz, hogy az immár kiüresedett papírt alkotó zselé ismét összehúzza magát, öt percre etanolba kell meríteni a lapot, végül ismét ecetsavval kell kezelni.

A megközelítés jelentős előnye, hogy a hagyományos típusokkal ellentétben a pollenpapír elsődleges összetevőjét fák kivágása nélkül, pusztán virágpor-gyűjtögetéssel be lehet szerezni. Ráadásul előállítására a napraforgó virágpora mellett vagy helyett a kamélia vagy a lótusz pollenje is kiválóan alkalmas.

Fotó: yrabota/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Magyar márka is kínál vegán szőrmét Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam