Újabb gyümölcsök avanzsálnak cipővé és táskává a dizájnerek kezében
Az alternatív bőranyagok kifejlesztése egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a divat világában. Ez a törekvés nem csak az állatjóléti megfontolások miatt előremutató: az új anyagok a hagyományos bőrfeldolgozáshoz kapcsolódó vízfogyasztás és -szennyezés felszámolását és a fosszilis alapú műbőr kiszorítását is elősegíthetik.
Korábban az Élő Bolygónk is beszámolt olyan tervezőkről, akik gomba, ananász vagy éppen kaktusz felhasználásával állítottak elő a bőr helyettesítésére alkalmas alapanyagokat. A Világgazdaság összeállítása alapján azonban a természet számos további lehetőséget kínál az alternatív alapanyagok létrehozására:
- Daniel Rubin Lerins nevű új fenntartható edzőmárkájának különlegessége, hogy a cipők borítása a borkészítés során megmaradó szőlőhéjból készül. Emellett a szarvasmarhatartással is összefüggő gyümölcsmaradékokat is felhasználják.
- Stella McCartney angol divattervező augusztusban szintén piacra dobja a saját magáról elnevezett márkájú, szőlőhéjból készült cipőket és kézitáskákat, idén pedig egy gombás bőrtáskát is, amelyet gombafonalakból, vagyis micéliumból készítenek.
- Az Allbird első növényi bőrből, növényi olajjal és természetes gumival készült cipői szintén hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülnek.
- Eközben a VitroLabs nevű startup cég laboratóriumában őssejteket termesztenek az állati bőrök reprodukálására, hogy az alternatív bőr ugyanolyan erős és tartós legyen, mint a hagyományos állati bőr.
