2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb gyümölcsök avanzsálnak cipővé és táskává a dizájnerek kezében

Az alternatív bőranyagok kifejlesztése egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a divat világában. Ez a törekvés nem csak az állatjóléti megfontolások miatt előremutató: az új anyagok a hagyományos bőrfeldolgozáshoz kapcsolódó vízfogyasztás és -szennyezés felszámolását és a fosszilis alapú műbőr kiszorítását is elősegíthetik.

Korábban az Élő Bolygónk is beszámolt olyan tervezőkről, akik gomba, ananász vagy éppen kaktusz felhasználásával állítottak elő a bőr helyettesítésére alkalmas alapanyagokat. A Világgazdaság összeállítása alapján azonban a természet számos további lehetőséget kínál az alternatív alapanyagok létrehozására:

  • Daniel Rubin Lerins nevű új fenntartható edzőmárkájának különlegessége, hogy a cipők borítása a borkészítés során megmaradó szőlőhéjból készül. Emellett a szarvasmarhatartással is összefüggő gyümölcsmaradékokat is felhasználják.
  • Stella McCartney angol divattervező augusztusban szintén piacra dobja a saját magáról elnevezett márkájú, szőlőhéjból készült cipőket és kézitáskákat, idén pedig egy gombás bőrtáskát is, amelyet gombafonalakból, vagyis micéliumból készítenek.
  • Az Allbird első növényi bőrből, növényi olajjal és természetes gumival készült cipői szintén hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülnek.
  • Eközben a VitroLabs nevű startup cég laboratóriumában őssejteket termesztenek az állati bőrök reprodukálására, hogy az alternatív bőr ugyanolyan erős és tartós legyen, mint a hagyományos állati bőr.
Fotó: Happycity21/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam