2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld utakon az örökifjú kék textil

Évente nagyjából egymilliárd farmernadrágot gyártanak a világon, amelynek azonban csak a töredéke kerül újrahasznosításra – ez az elképesztő adat motiválta Plank Jánost az Old Blue névre keresztelt márkájának elindítására.

„2014-ben indultunk. Kifejezetten környezetvédelemhez kapcsolódó dologgal akartunk foglalkozni. Olyan alapanyagot kerestünk újrahasznosításra, aminek nagy a környezetterhelése. Így az újrahasznosításával nagyobb pozitív hatást tudunk elérni. Az is feltétel volt, hogy kreatív legyen, és tetsszen nekünk és az embereknek” – mondta el a Bien.hu-nak Plank János.

Így született meg az Old Blue, melynek célja, hogy minél több farmer kapjon új életet.

Az Old Blue üzemében mára már évente 35-40 ezer ruhadarabot hasznosítanak újra.

Ezeket a holmikat egyrészt egyénileg küldik nekik, iskolák és alapítványok is gyűjtenek a részükre, illetve nagyobb mennyiség marad eladhatatlan a turkálókban is, amelyből szintén kerül hozzájuk – de szeretnének minél több textilt megmenteni. További egyéni felajánlók segítségére is számítanak, de olyan üzletek jelentkezését is várják, amelyek részt vennének a farmerek begyűjtésében, méghozzá úgy, hogy begyűjtő dobozokat helyeznek ki hozzájuk. 

Mintegy 250-féle terméket gyártanak, de egyedi megrendeléseket is gyakran készítenek. Legnépszerűbb termékeik között párnák, szőnyegek és táskák is találhatók.

Maga a gyártási folyamat sok időt és rengeteg emberi munkát vesz igénybe – ugyanakkor jelentős mennyiségű nyersanyag, víz és energia megspórolásához is hozzájárul.

Fotó: Happycity21/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Gombajó bőrtáskával állt elő Stella McCartney A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam