2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket

Fosszilis alapú műanyag és aktív szén felhasználása helyett fa, propolisz és élelmiszer-hulladék segítségével készített szűrőjük az eredeti eszközöknél hatékonyabban tisztítja meg a vizet.

A Strøm névre keresztelt lebomló filter a palackokba vagy víztisztító kancsókba helyezhető szűrőkhöz hasonlóan képes megtisztítani a vizet, sőt: a hagyományos megoldásokkal ellentétben a fluorid, illetve – egy utólagos kezelésnek köszönhetően  –a nehézfémek eltávolítására is alkalmas. 

Charlotte Böhning és Mary Lempres célja az volt, hogy csökkentse a víztisztító filterek révén hulladéklerakóba kerülő egyszer használatos műanyag mennyiségét.

A Strøm elkészítéséhez szükséges szenet konyhai hulladék, héjak és csontok hevítésével (pirolízis) állították elő, majd propolisszal és természetes gyantákkal kombinálva egy változatosan formázható anyagot hoztak létre.

További bónusz, hogy a szűrőhöz felhasznált propolisz gátolja a baktériumok szaporodását.

Módszerükkel nemcsak a szeméttelepeken landoló műanyag, hanem az ugyanoda kerülő szerves hulladék mennyisége is csökkenthető, így elkerülhető annak lebomlása és az azzal járó metánkibocsátás.

Fotó: materiallab.org
Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam