2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki

Az MIT kutatócsoportja azt állítja, hogy a laboratóriumban termesztett fa helyettesítheti az erdőirtást ösztönző, valódi fából készült termékeket.

A kutatók olyan technikát fejlesztettek ki, amelynek segítségével bármilyen alakú és méretű fát elő lehet állítani – ismertette a Magyar Mezőgazdaság.

A kísérletek a közönséges zinnia (Zinnia elegans) nevű virágos növény leveleiből nyert sejteket néhány napig folyékony közegben tárolták, majd tápanyagokkal és hormonokkal dúsított, gélalapú közeggel kezelték őket. Egy idő után a sejtekből új növényi sejtek keletkeztek.

A kutatók a zselés közegben lévő hormonkoncentráció változtatásával szabályozni tudták az újonnan kifejlődött sejtek fizikai és mechanikai tulajdonságait: a magas hormonkoncentrációt tartalmazó növényi anyag merevvé vált.

Ashley Beckwith vezető kutató és csapata a gélben tenyésztett sejtekből 3D-s bioprinting módszerrel egyedi tervezésű struktúrákat is ki tudott nyomtatni. A laboratóriumban kinyomtatott növényi anyagot három hónapig inkubálták sötétben, és az eredmények megdöbbentőek voltak: a laboratóriumi fa nemcsak túlélni tudott, de kétszer olyan gyorsan is nőtt, mint egy hagyományos fa.

Egy becslés szerint a jelenlegi bútorgyártási folyamat során a teljes fa mintegy 30%-a hulladékként vész el. Ezzel szemben az MIT kutatói által javasolt 3D-s bioprintelési technika nem termel hulladékot, és bármilyen alakú és méretű növényi anyag előállítására alkalmazható.

„Bár még korai szakaszban van, ez a kutatás azt mutatja, hogy a laboratóriumban termesztett növényi anyagokat úgy lehet hangolni, hogy különleges tulajdonságokkal rendelkezzenek, ami egy napon lehetővé teheti a kutatók számára, hogy pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkező fatermékeket termesszenek, amelyekre egy adott alkalmazáshoz szükségesek” – állítja Luis Fernando Velásquez-García vezető szerző és kutató.

Fotó: Elena Boltunova/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam