2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart

Két barát, a japán Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara, a Spiber alapítói a pókselyemmel molekulárisan azonos anyagot hoztak létre.

A pókok úgy készítik hálójukat, hogy folyékony fehérjét selyemfonallá alakítanak, de a pókok kannibálok, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a tenyésztésüket, nem úgy, mint a selyemhernyókét, amelyeket már évezredek óta selyem előállítására tenyésztik – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

Az új anyaggal még a Keio Egyetem hallgatójaként kezdtek kísérletezni 2004-ben. 2007-ben pedig megalapították a Spiber nevű céget, amely több ezer különböző pókfajt, valamint különböző selyemfajtákat kutatott, és létrehozott egy, a gyakorlatilag az összes selyemfajtát tartalmazó adatbázist.

Végül sikerült olyan szintetikus selymet, Brewed Proteint létrehozniuk, amely a pókok által készített selyemháló tulajdonságaival rendelkezik.

A mesterséges anyag úgy készül, hogy vizet, cukrot és tápanyagokat fermentálnak speciálisan módosított mikrobákkal acéltartályokban, hogy fehérjepolimereket állítsanak elő. 

2015-ben a Spiber a The North Face Japánnal együttműködve 50 darab „Moon Parka” elnevezésű kabátot készített limitált példányszámban a holdra szállás 50. évfordulója alkalmából. A tervezési folyamat során azonban a csapat felfedezte, hogy a pókselyem nedvesség hatására zsugorodik, ezért módosítaniuk kellett a fehérjét, hogy a szál alkalmas legyen a kültéri kabáthoz. Négy évbe telt, mire sikerült olyan ruhadarabot gyártani, amely megfelelt az elvárásaiknak.

A Spiber által kifejlesztett anyag előnye, hogy biológiailag lebomló, és nem terheli a környezetet, mint más szintetikus szövetek. Emellett a japán vállalat a saját ruháiból származó hulladékot fermentálásra és új selyem előállítására akarja felhasználni, egyfajta zárt körforgást létrehozva.

Fotó: yipengge/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A természet csodái gyerekeknek, filcből Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam