2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Csodás előzetes készült a hortobágyi vadlovakról szóló új filmhez

Török Zoltán természetfilmest nem kell bemutatni a magyar táj szerelmeseinek. A Vad Magyarország alkotója idén új filmmel érkezik, a Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotás úgy mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, ahogyan kevesen ismerik.

Házi mozi 

Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal (dokumentumfilm)

Három óra nyugalom. Ezt nyújtja ez a nagyszerű film, benne lenyűgöző képkockákkal, és több emberöltőnyi tudással a természetről. A minden tiszteletet megérdemlő pásztor szavai megérintik a nézők lelkét. Akik már látták a filmet, vissza-visszatérnek ezért az élményért.

Házi mozi 

Vad víz: Élet és halál a Kis-Balatonon (természetfilmklip)

Élet és halál birodalma a téli Kis-Balaton. Ahol az életben maradásért folytatott harc mindennapos, és a ragyogó napsütést egy kegyetlenül hideg éjszaka váltja. Egy hűsítő, rövid és gyönyörű természetfilm a Kis-Balatonról a nyári kánikulában – szöveg nélkül, szép zenével.

Házi mozi 

Tüskevár (játékfilm)

Ladó Gyula, azaz Tutajos városi diák, aki a nyári szünetet a Kis-Balatonnál tölti a rokonainál. Matula bácsi, az öreg pákász mellé szegődik, aki apránként bevezeti őt a berekbeli életbe. Megismeri a természetet, megtanul együtt élni a környezettel. Fekete István azonos című regényének ezen filmváltozatát 2004 és 2010 között forgatták, majd 2012. október 4-én mutatták be.

Házi mozi 

Váratlan sárlavina tört egy japán városra, döbbenetes, mit okozott (kép + videóösszeállítás)

Lakóházakat döntött romba szombaton Japánban a napok óta tartó heves esőzések következtében lezúduló sárlavina – a szerencsétlenségben húsz ember eltűnt.

Házi mozi 

A mélység pusztító hangjai (dokumentumfilm)

A hangnak fontos szerepe van a bálnák, cápák és delfinek életében. Az ember által keltett zajok azonban veszélyeztetik ezt a törékeny világot, és végzetes következményekkel járnak. Például a tengeri olajkitermelők által használt légágyúk, a repülőgéphordozók, a hajómotorok kimutathatóan óriási környezeti hatással bírnak.

Házi mozi 

Meccs a természettel – avagy 13 hős története! (dokumentumfilm)

24 perc az összefogásról, a szemléletmódváltásról és a környezet védelméről. 13 hétköznapi hős, akik szabadidejüket és energiájukat áldozták arra, hogy más szemetét összeszedjék. Éld át, milyen viharban, hőségben, szúnyogok között, tábori hangulatban több száz zsák szemetet összeszedni! Ljasuk Dimitry filmje.

Házi mozi 

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon (természetfilm)

Ebben a lenyűgöző, közel negyvenperces természetfilmben olyan egyedülálló hortobágyi élőhelyek figyelhetők meg, amelyek egyébként rejtve maradnának még a természetjáró ember szeme elől is.

Házi mozi 

Hogyan nőtt a fejünkre a műanyag?

Mi köze van a biliárdnak és az elefántoknak a műanyagkrízishez? Miért voltak veszélyesek az első műanyagok? Mikor született meg a nejlonharisnya és a csomagolóanyagként alkalmazva ma is rengeteg kihívást okozó PET? A TED-Ed rövid oktatófilmjéből mindegyik kérdésre választ kapunk.

Házi mozi 

A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm)

A Tiszát érintő műanyagszennyezés pusztítja a folyó élővilágát, és elcsúfítja partjait. Viktor Bucsinszky és Franz Béla kárpátaljai környezetvédők néhány éve nyitottak egy hulladékkezelő udvart. A filmben a rendező elviszi magával a nézőt Kárpátaljára, majd a Duna-deltáig és a Fekete-tengerig, s mesél arról, hogy missziójuk során milyen nehézségekbe ütköznek.

Házi mozi 

RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm)

Március 28-án online premier keretében jelent meg nagy sikerrel Szendőfi Balázsnak a Ráckevei-Duna élővilágáról készült, RSD – A marasztalt folyó című lenyűgöző természetfilmjének első része. A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség megbízásából készül film második részének bemutatója április 4-én volt, szintén nagy közönségsikert aratva.

Házi mozi 

Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm)

Koszta Marcell idén megjelent alkotása hazánk természeti értékeit, kevésbé közismert történeteit, a természet és az ember kapcsolatát, együttélését mutatja be közel egy órában. 

Házi mozi 

Egy magyar kajakos pár sasokat mentett ki a Duna romániai szakaszán (videókkal)

Két, ritkának számító fehérfarkú rétisast mentett ki a Dunából két magyar kajakos, akik végighajóznak a folyó teljes, 2850 kilométeres szakaszán, hogy akciójukkal a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet. Videó is látható az eddigi útjukról, benne a sasok megmentéséről.

Házi mozi 

Vad víz – Aqua Hungarica (filmajánló)

A WWF Magyarország ajánlásával június 3-tól mozikba került új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. 

Házi mozi 

Steve Cutts: A fordulópont (animáció)

A fogyasztói társadalom emberét nem kímélő Steve Cutts e rövid animációs filmje a környezet pusztulását, az éghajlatváltozást és a fajok pusztulását vizsgálja különböző szempontokból.

Házi mozi 

A pusztulás szépsége: szökőárszerű hullámok, jéghegyek összeomlása (videó)

Videó-összeállítás a leglátványosabb gleccser- és jéghegyösszeomlásokról, cunamiszerű hullámokról. A gleccserek és a jéghegyek az egész világon olvadnak – Grönlandon, Alaszkában, Argentínában, az Antarktiszon –, hihetetlen látványt nyújtva azoknak, akik jó időben a megfelelő helyen vannak.

Házi mozi 

Egy Föld (rövidfilm)

Romain Pennes azért készítette el ezt a rövid kisfilmet, hogy felhívja rá a figyelmet, hogyan hat az emberi tevékenység a környezetünkre. Azt a történetet meséli el, hogyan használjuk fel a forrásokat az egész világon tömegesen a rövid távú profitunk érdekében az erdőirtás, a bányászat, a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, a fogyasztás és a terjeszkedés útján.

Házi mozi 

Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm)

Az M5-ön látható Multiverzumot minden érdekli, ami tudomány: tartalmai között jelen vannak az orvoslás legfrissebb kutatásai, a bioetika kérdései és a hétköznapi fantasztikum témái. Ez a rész olyan székelyföldi közösségeket mutat be röviden, amelyek az aszfaltdzsungelen, a térerőn és a digitális tereken túl léteznek, egyfajta időtlenségben.

Házi mozi 

A legfurcsább állati arcok (természetfilm)

Az állatok szépségét mindenki elismeri. A királyit, az elegánst és a kecsest. De mi van az olyan állatokkal, amelyek a mi szemünkben nem indulhatnának szépségversenyen? Az anatómiai jellegeknek nem kell szépnek lenniük ahhoz, hogy jól funkcionáljanak. Kövessük e filmben az élővilág furcsa, buggyant és idomtalan állatait.

Házi mozi 

30 döbbenetes reklámfotós átverés gyorsétterembe csábításhoz (videó)

Mozzarella és tej helyett ragasztó, jégkockákat pótló műanyag kockák, vörös rúzstól pirosabb eper, tejszínhabot imitáló borotvahab, szappantól habosabb sör, hajlakktól fénylő bogyós gyümölcs, glükózsziruppal leöntött tészta, fogpiszkálóra és szivacsra erősített sült krumpli – csak néhány az ügyes marketinges átverésekből.