2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók)

A gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztiválon hat különdíjat is kiosztottak. Az itt látható alkotások lettek a nyertesek.

Házi mozi 

A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 2/3. (videók)

A gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemlén három kategóriában lehetett indulni. Íme, kategóriánként az első három helyezett film előzetese.

Házi mozi 

Azt hitték, mást látnak, de az űrszemét izzott Dél-Afrika felett (videók)

A Progress MS–20 ISS-utánpótlási küldetéshez használt orosz SL–4 rakéta június 3-án indult útjára, a felső fokozata június 5-én tért vissza a légkörbe. A dél-afrikai Johannesburg felett ívelt át az esti égbolton, az izzás több mint 2 percig tartott. Az Időkép rátalált olyan videókra, amelyeket a lakosok készítettek az űrszemét elégéséről.

Házi mozi 

Semmilyen veszélyt nem jelentett a Föld előtt elhaladó aszteroida (videóval)

Egy olyan planetoida közelítette meg a Földet múlt pénteken, amelyet a NASA „potenciálisan veszélyesnek” minősített. Videón is látni, hogyan száguldott el előttünk/mellettünk a csaknem kétezer méter széles kisbolygó. (A képen középen van.)

Házi mozi 

Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók)

Még ma is sokan emlegetik Anjanát, azt a csimpánzt, aki a dél-karolinai Myrtle Beach-i Tigers intézetben hivatásos nevelőanyjává vált több helyi állatnak – párduc-, oroszlán- és orangutánkölyköknek, valamint fehértigris-ikreknek.

Házi mozi 

Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó)

Andrew Millison, a permakultúra oktatójának filmje  az indiai Garavadi faluból, amelynek lakói a Paani Alapítvány 2019-es Water Cup versenyén mérkőztek meg. Az angol nyelvű dokumentumfilm annak a talajvíz-helyreállítási munkának a hatásait mutatja be, amely drámai módon javított a falu életén, gazdaságán, ökológiáján és stabilitásán – csupán 45 napnyi kivitelezéssel!

Házi mozi 

A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 1/3. (videók)

Érdemes belenéznünk azoknak a díjnyertes természetfilmeknek az előzeteseibe, amelyek a nemrégiben lezajlott gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztiválon az elsők között végeztek. Mutatjuk a Kárpát-medence természeti értékei filmszemle díjazottjait.

Házi mozi 

A méhészet művészete – Méhes filmek fesztiválja

Milyen filmek segítenek megismerni a méhek világát? Weiner Sennyey Tibor összegyűjtött egy csokorra való javaslatot a képzeletbeli Méhes filmek fesztiváljára.

(Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Házi mozi 

A Vadlovak – Hortobágyi mese nyerte a fődíjat (videóval)

A mozikban is nagy sikerrel játszott egész estés Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotás, Török Zoltán filmje nyerte a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál fődíját. A filmes mustrán csaknem 1400 film versenyzett egymással.

Házi mozi 

Természetfilmek a bolygónkról, a bolygónkért

Évről évre nő a jelentkezők száma, így a presztízse is a gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztiválnak. A természetfilmeknek egyre nagyobb a jelentősége.

Házi mozi 

Ausztrália csodái (természetfilm)

Ausztrália a Földön semmi máshoz nem hasonlít. Ez a földrész a Nagy-korallzátony mesés pompájától a zord sivatagi vidékig az ellentétek és ellentmondások hazája. A nyughatatlan tenger által elszigetelt Ausztrália története mindennél régebbi.

Házi mozi 

Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm)

Dél-Afrika keleti része lenyűgözően széles panorámát kínál: ott él a legnagyobb szárazföldi emlős, a leggyorsabb macskaféle és még sok különleges élőlény.

Házi mozi 

A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm)

A sorozat Oroszország különböző régióiba visz el minket, és megmutatja, hogyan élnek egyes népcsoportok távoli orosz falvakban. Ebben a részben az ország északi részén élő nyenyecek életébe leshetünk be, s láthatjuk, hogyan élik őseik életét sátorban élve, ősi ételeket fogyasztva.

Házi mozi 

A NASA közvetítése a teljes holdfogyatkozásról (videó)

Több mint 2 és fél millióan látták már a NASA közvetítését a hétfői teljes holdfogyatkozásról. Akit érdekel, utólag is megnézheti a közel egyórás, angol nyelvű felvételt.

Házi mozi 

Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet (videó)

Sokan gondolják úgy, hogy Faludy Györgynek ez az 1980-ban írt verse olyan, mintha a jövőbe látott volna.

Házi mozi 

100 szebbnél szebb természetfilmet láthatunk májusban Gödöllőn (videóval)

Négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, amelyet immár nyolcadszor rendeznek meg, idén május 27-től 29-ig. Ha valaki kíváncsi a vetítésre kerülő filmek listájára, már elérheti a katalógust a fesztivál honlapján.

Házi mozi 

Felfedezetlen világok – Az univerzum rejtélyei (természetfilm)

Az űrkorszak hajnalától kezdve vágyunk arra, hogy a naprendszeren túli világokba utazzunk, kísérteties tájakon szálljunk le, idegen létformákkal találkozzunk. Ami egykor fantasztikumnak számított, ma már tudományos tény. Mit tudhatunk meg az univerzumról és önmagunkról, míg a galaxisunkban kutatunk felfedezetlen világok után?

Házi mozi 

Így bánnak több helyen a lakott területre tévedt jegesmedvékkel (videók)

Azt, hogy a nemrégiben Kanada lakott területére tévedt jegesmedve lelövése jogos volt-e vagy sem, csak a szakértők ítélhetik meg. Ám számtalan példát, videófelvételt találni arról, hogy más tájakon – például Alaszkában vagy Oroszországban – hogyan bánnak a lakott területre tévedt jegesmedvékkel az ott élők. 

Házi mozi 

Elon Musk: Vigyázzunk a mesterséges intelligenciával! (videó)

„Megpróbálom meggyőzni az embereket, hogy lassítsanak a mesterséges intelligenciával, hogy szabályozzák, de mindhiába” – mondja Elon Musk ennek az rövid videónak az elején, majd elmondja, miért tartja veszélyesnek az emberiségre nézve, ha az élet egyre több területét behálózza a mesterséges intelligencia. (Fotó: Getty Images)

Házi mozi 

Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film)

Végtelen szabad ég, hatalmas puszták és csillogó felszínű tavak, ameddig a szem ellát. Ez a vidék méltó egy királyhoz, a levegő királyához. Magyarországon a Kis-Balaton ad otthont Európa legnagyobb és legerősebb ragadozó madarának, a rétisasnak. Ám napjainkban nem olyan könnyű az uralkodók élete. Gyönyörű osztrák természetfilm, benne kis-balatoni képekkel is.