2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel

Hogyan tölti mindennapjait az idén 92 éves Szabó György, a bükki füvesember? Ki ismertette meg a gyógynövényekkel, hogyan segít tudásával másokon, és hogyan adja át ismereteit a fiatalabbaknak? Többek között ezt mutatja be a róla készült portréfilm.

Házi mozi 

Új magyar természetfilm: Kalandjaim a parányok világában (filmelőzetes)

Törékeny világunkban a legkisebb földlakótól az emberiségig minden mindenhez kapcsolódik. Ember és természet folytonos kölcsönhatásából mérettől függetlenül minden élőlény kiveszi a részét. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb filmjéből a parányi vízi egysejtűek világával ismerkedhetünk meg. A Kalandjaim a parányok világában című lélegzetelállító ismeretterjesztő film televíziós premierje június 7-én lesz a Duna Televízióban.

Házi mozi 

Elhagyatott magyarországi falvak (videók)

Elvárosiasodás és urbanizáció, falvak kihalása, illetve vidékre vágyódás a városból, eldugott kis falvakban új közösségek kialakulása – mindkét valóságról hallani híreket. Az itt látható két videóösszeállítás a szomorú valóságot mutatja be, hajdan életteli, ma kihalt településeket. Vannak köztük olyanok, amelyeket kényszerből kellett elhagynia az ott élőknek.

Házi mozi 

Szaktudás nélkül is kialakíthatunk madárbarát kertet (videó)

A Szalakóta Látogatóközpont videója a Barna család tanyáját mutatja be. Barna János – aki szakmáját tekintve programozó – meséli el, hogy az elmúlt két évben hogy alakult madárbarát tanyájuk sorsa. Mint kiderül, egy ilyen kert kialakításához nem szakirányú végzettség, csak tenni akarás szükséges, a többi már jön magától.

Házi mozi 

Bach, erdő, fahangszer, reklám (videók)

Zseniális megoldás faanyagból készített új hangszerre? Figyelemfelkeltés a természet védelmére? Bach 147. kantátájának (Jézus nékem drága kincsem) legújabbkori elismerése? Vagy egyszerűen csak egy mobiltelefon reklámja? Ki-ki döntse el a saját ízlése szerint. 

Házi mozi 

Amerikai viharvadász merész felvétele egy tornádóról (videó)

Heves viharok sújtották az Egyesült Államokban Texas és Oklahoma térségét április 22-én este, többen meghaltak és sok volt a sérült. Pecos Hank viharvadász mindössze néhány méterről filmezte le a pusztítást, a tornádó útját, egészen addig, amíg az tölcsérformát vett fel, majd szivárvány vette körül.

Házi mozi 

Azoknak, akik szeretik a madarakat (videók)

Gyönyörű védett madarakról – szürke gémről, nyári lúdról, nagy kócsagról, tőkés récéről, kanalas gémről – láthatók békés természetképek a Gaia Film három rövid kisfilmjében, amelyet a Körös–Maros Nemzeti Park területén és a szegedi Fehér-tónál forgattak.

Házi mozi 

Terence Hill köszönete a gazdáknak (videóval)

„Ideje megköszönni nektek, hogy tápláltok és életben tartotok minket.” Így kezdi legújabb rövid videós üzenetét Terence Hill a közösségi oldalán, ahol több mint 2,4 millió követője van. Mint mindig, most is sokan jeleztek vissza a hazánkban is igen nagy szeretetnek örvendő színésznek. Egy magyar hozzászóló azt köszöni meg Terence Hillnek, hogy emlékezteti a hálára.

Házi mozi 

Éjszaka a Földön az űrből (4K videó)

Háromnegyed órás, lenyűgöző utazás az űrből az éjszakai Föld felett, kivilágított városokkal, hosszan elnyúló sarki fénnyel, sötét óceánokkal, jól kivehető légköri határral, a háttérben csillagokkal. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételeket márciusban tették közzé, 4K minőségben.

Házi mozi 

A fák éjszaka alszanak (videó)

A legkorábbi írott feljegyzés arról, hogy a növények állapota éjszaka megváltozik, Nagy Sándor hajóskapitányától származik. Az itt látható szűk félórás előadásban Zlinszky András biológus sok érdekességet árul el a növények világáról a Mindenki Akadémiáján belül.

Házi mozi 

Karantén-sziget a Tisza-tavon (videó)

Ljasuk Dimitry a Tisza-tó legvagányabb arca. És nem csak azért, mert most egy lakatlan szigeten vészeli át a nehezebb időket.

Házi mozi 

Nem a koronavírus, hanem a klímaváltozás miatt aggódik Sir David Attenborough

A neves dokumentumfilmes-környezetvédőről nemrég az a hír járta, hogy koronavírus-fertőzésben elhunyt. Sir David Attenborough köszöni, jól van.

Házi mozi 

Hátborzongató videó Grönland erejéről

Manapság egyre kevesebb olyan érintetlen helyet találunk a nagyvilágban, ahol még testközelből lehet érezni a természet hihetetlen erejét. Grönland ilyen. Stefan Forster felvételei nagy érzékenységgel mutatják be számunkra a végtelen jég földjét, önkéntelenül is feltéve a kérdést: meddig maradhat még mindez így? 

Házi mozi 

A természetfilmek fokozzák az emberek érdeklődését a bemutatott állatfajok iránt

A természetfilmek – mint a Sir David Attenborough nevéhez kötődő Bolygónk, a Föld 2. című televíziós minisorozat – hatására az emberek érdeklődőbbek lesznek a bemutatott fajok iránt – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint ennek a fokozott érdeklődésnek a kiváltásához nincs szükség nyílt természetvédelmi üzenetre, csupán az érintett fajok „bőséges szerepeltetésére”.

Házi mozi 

Mit köszönhetünk a koronavírusnak (videó)

Sokan gondolkodnak így a koronavírus-járvány hozadékairól. Angol nyelvű két és fél perces videó, magyar felirattal.

Házi mozi 

Milyen kihívásokkal néznek szembe a klímamodellek alkotói?

„Nem érthetjük meg az éghajlatváltozást részleteiben. Vagy a folyamat egészét érdemes vizsgálnunk, vagy semmit” – fejti ki Gavin Schmidt éghajlattudós TED-előadásában. A klímaváltozást olyan modellekkel tanulmányozza hát, amelyek a kis léptékű környezeti események végtelenül összetett kölcsönhatásait szemléltetik.

Házi mozi 

Izgalmas ismeretterjesztő műsorokat tett mindenki számára elérhetővé az M3

Az országban kialakult helyzetet szeretné segíteni a közmédia azzal, hogy az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készült válogatást tett közzé, szabadon elérhető formában, megszakítás nélkül. Az online tartalmak (klasszikus filmek és sorozatok, irodalmi és ismeretterjesztő műsorok) száma hétről hétre bővül.

Házi mozi 

Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók)

A koronavírus-helyzetre való tekintettel Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika három lenyűgöző természetfilmje is ingyenesen hozzáférhetővé vált a YouTube-on: a Vad Szigetköz – A szárazföldi Delta, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete, valamint a Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című alkotások.

Házi mozi 

Az Orchidea-sziget csodái (természetfilm)

Egy kis vulkanikus sziget a hatalmas Csendes-óceánon, Tajvan partjaihoz közel. A sűrű esőerdők a legkülönfélébb, egyedülálló élőlényekkel vannak tele, a tenger több ezer halfaj otthona. De ez nem egy lakatlan paradicsom. Különleges népcsoport él itt, melynek kultúrája egyre nagyobb veszélyben van, de spirituális meggyőződésük, a természettel való szoros kapcsolatuk segíti a túlélést.

Házi mozi 

Gyönyörű holdszivárvány, lenyűgöző fényoszlopos naplemente (videóval)

Ritkán látható holdszivárványt kapott lencsevégre múlt csütörtökön az Időkép prédikálószéki webkamerája. Rá egy napra gyönyörű fényoszlopos naplementét örökített meg a honlap több, északkeleten élő olvasója.