2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

New York-i klímacsúcs 2019 (videó)

„Úgy látszik, hogy valami elkezdődött. Valami olyan változás, amire már muszáj reagálnia az összes ország vezetőjének és a nagyvállalatoknak is. Ez már nem fér el a szőnyeg alatt. Ezért is hívta életre António Guterres ENSZ-főtitkár a klímacsúcsot.” Az OzoneTV közel félórás riportfilmje a New York-i klímacsúcsról – munkatársaik kameráikkal elkísérték a csúcstalálkozóra a Magyarországot képviselő Áder Jánost.

Házi mozi 

Drasztikus módon védik az orrszarvúkat a legyilkolásuktól

Dél-Afrikában az orvvadászok főleg ázsiai piacra ölnek meg orrszarvúkat a tülkükért. Kétféle durva, de hathatós módszert találtak ki az őket védelmezők arra, hogyan védjék meg az állatok életét a tülkükre vadászóktól. 

Házi mozi 

Lenyűgöző 4K-felvétel a Nap–Merkúr-randevúról (videó)

Látványos bolygóátvonulás volt hétfőn, amikor a Merkúr áthaladt a Nap előtt, nagyjából annak középvonalánál. Az eseményt rögzítették a NASA kamerái is, és látványos videót tettek közzé róla.

Házi mozi 

Amikor a férfi, a rögbi és a beluga találkozik egymással (videó)

Nagy népszerűségnek örvend a világhálón az a videó, amelyben néhányan a dél-afrikai Springboks rögbicsapat győzelmét ünneplik egy belugával, a Déli-sark közelében.

Házi mozi 

Utazások a földgolyón – Antarktisz

Az Antarktisz a legjegesebb kontinens, jelenlegi legnagyobb jégvastagsága 4775 méter. Ez a jégréteg a Föld jégkészletének 90 százalékát, azon belül az édesvízkészlet 70 százalékát tartalmazza. A kontinens 98-99 százaléka jéggel fedett. Justine Shapiro dokumentumfilm-sorozatának ezen része a hatodik földrész világát mutatja be, elsősorban a kutatók szemével.

Házi mozi 

David Attenborough új sorozata pusztulásról és túlélésről mesél, és látványosabb, mint valaha (videóval)

Ha Oxfordban holnap kitalálnák, hogy a szótárban ezentúl minden szó mellé egy képet is rendelnek, akkor a munkabírás bejegyzésnél nem kellene sokat gondolkodni az illusztráción: a 94. életévét taposó Sir David Frederick Attenborough úgy ontja magából a természetfilm-sorozatokat, mintha féltené az állását a BBC-nél, bár ezekben az új sorozatokban már leginkább csak narrátorként vesz részt. Bodnár Zsolt írása.

Házi mozi 

Fair trade – Ami jár, az jár (dokumentumfilm)

A november 12-17. között megrendezésre kerülő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Filmfesztiválon vetítésre kerülő filmek egyike a Fair trade – Ami jár, az jár című dokumentumfilm. A szabadpiac három szereplője felelősséget vállal saját és az utánuk következő generációk tetteiért: fenntartható gazdálkodásba kezdenek. 

Házi mozi 

Ha megnézitek ezeket a filmeket, soha többé nem vásároltok ruhát úgy, mint korábban

Mérgező anyagoktól, vegyszerektől felhabzott indiai folyók. India és Banglades határán álló hatalmas vágóhidak. Lehetetlen körülmények között robotoló munkások egy indiai ruhagyárban. Sokan gondolhatják úgy, hogy ruhát készíteni nem a világ legveszedelmesebb dolga, ám erre több dokumentumfilm is rácáfol. Megmutatják a divat flitteres, kristályokkal, gyöngyökkel kivarrt felszíne mögött álló gépezet mocskát.

Házi mozi 

Hulladékmentes életmód – Kump Edina előadása (videó)

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési specialista kíváncsiságtól hajtva próbálta ki, hogy a „nulla hulladék” életmód megvalósítható-e. Bő negyedórás előadásában arról mesélt, milyen tapasztalatokkal gazdagodott a kísérlet során, és hogyan változtak meg a szokásai.

Házi mozi 

A fenntarthatóság titka (dokumentumfilm)

A fenntarthatóság titka (Cowspiracy: The Sustainability Secret) úttörő környezetvédelmi dokumentumfilm volt 2014-es bemutatásakor. A filmben Kip Andersen sajátos módszerekkel keresi a megoldást arra, hogyan lehet megvédeni a Földet a következő generációk számra, mutatja be bolygónk legpusztítóbb iparágát, az élelmiszeripart, és azt kutatja, hogy a világ legnagyobb környezetvédő szervezetei miért félnek beszélni erről a témáról.

Házi mozi 

A dunavirág mentőakció (természetfilm)

A dunavirág mentőakció rendhagyó természetfilm: nemcsak a dunavirágok életét mutatja be, hanem dokumentálja a dunai kérészek megmentésére tett erőfeszítéseket is. Magas érzékenységű kamerákkal készített éjszakai felvételek segítségével soha nem látott képeken figyelhetjük meg hazánk egyik legkülönösebb rovarfajának viselkedését, és megtudhatjuk, hogyan állíthatók a legújabb tudományos felfedezések a természetvédelem szolgálatába.

Házi mozi 

A természetfilm magyar találmány? (dokumentumfilm)

Az 52 perces dokumentumfilm egy különleges időutazás, mely során a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével arra kapunk választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik-e még mindaz a „magyaros” eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit.

Házi mozi 

Az élet folyói – Lenyűgözően szép film Európa Amazonasáról

Az élet folyói címmel nemzetközi összefogással készült el az Európa Amazonasának nevezett Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum életét bemutató természetfilm. A Bárány László csodálatos felvételeivel színesített alkotás a helyi lakosság és a természeti környezet értékeinek megőrzését, megismertetését hivatott szolgálni.

Házi mozi 

Az éghajlatváltozás éppen most történik, így alkalmazkodunk

„Ha ennyire mélyreható, de káros hatást gyakoroltunk az éghajlatra, akkor arra is lehetőségünk van, hogy befolyásoljuk a jövőbeli éghajlatváltozás mértékét, amihez majd alkalmazkodnunk kell” – mondta Alice Bows-Larkin egy három évvel ezelőtti TED-előadáson.

Házi mozi 

Filmklub az Akadémián: A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka

Az MTA ingyenes látogatható filmklubjában október 15-én Szendőfi Balázs újabb természetfilmje tekinthető meg. Az alkotás középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca és az ember által szabályozott működése áll. A filmbemutatón a rendezővel is találkozni lehet.

Házi mozi 

10 gyakori tévhit a klímaváltozásról, amit jobb tisztán látni (videó)

Nagyon sokan szkeptikusak, míg mások egyenesen tagadják, hogy a bolygónk éghajlata változóban lenne. A Föld átlaghőmérsékletének 2 fokos emelkedése is katasztrofális következményekkel járna, és ebből 1 foknyi melegedést már el is értünk. Mégis, az emberek egy nagy csoportja ott tart, hogy a probléma létezését sem ismeri el.

Házi mozi 

Az Európai Űrközpont 2015-ös műholdfelvétele hazánkról (videó)

A Föld az Űrből sorozatában az Európai Űrügynökség (ESA) 2015-ben készített egy angol nyelvű, Magyarország földrajzi jellegzetességeit bemutató videót. Radarszkenneléses mozaikok által egyetlen képet láthatunk Magyarországról.

Házi mozi 

Ez a Justin Bieber videó indította el a turisták és influenszerek áradatát Izlandra

Felelőtlen influenszerek ellen harcol Izland. A skandináv ország a Facebookon és az Instagramon indított felvilágosító kampányt, például azon látogatók ellen, akik Justin Biebernek a szigetállamban készített klipje kapcsán látogatnak el Izlandra, teremtenek veszélyes helyzeteket, és teszik tönkre a természetet.

Házi mozi 

Greta Thunberg 2018-as TED-előadása (videó)

Greta Thunberg 2018. augusztusi, 11 perces TED-előadása, magyar felirattal. Ebben a videóban arról beszélt, honnan indult, miért szervezett sztrájkot a globális felmelegedés tudatosítása érdekében a svéd parlament előtt. „Az éghajlati válság már megoldódott. Az összes tény és megoldás megvan” – mondja Thunberg. – „Csak annyit kell tennünk, hogy felébredjünk és megváltozzunk.”

Házi mozi 

Félelmetes felvételek a Dorian hurrikán tombolásáról az űrből nézve és a közepébe repülve (videók)

Az amerikai Dakota Smith meterológus műholdfelvételekből állított össze egy videót. Az űrből készített felvételen jól látszik a hurrikán tombolása és a jelenséget kísérő villámok fényjátéka. A másik videó a NOAA felvétele arról, amikor viharvadászaik légcsavaros repülőgéppel berepültek a hurrikán „szemébe”.