2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Rövidfilm arról, hogyan készül egy csodálatos természetfilm a hortobágyi vadlovakról

Ljasuk Dimitry négy napot töltött a Hortobágyon és készített filmet arról, hogyan forgatja legújabb természetfilmjét Török Zoltán. A nemzetközi hírnévre szert tett magyar rendező új alkotása a már majdnem kihalt vadlovakról készül.

Házi mozi 

A legfrissebb űrfelvételek az ausztráliai bozóttüzekről (videó)

Ez a videó a Himawari 8 műhold által Ausztráliáról rögzített képek felhasználásával készült a 2019. december 25-től 2020. január 2-ig tartó időszakról.

Házi mozi 

A krokodilok földje (természetfilm)

A bordás krokodil igazi túlélő. A faj nem csak a tengernél honos, jól érzi magát a zavaros sós mocsárban és a kristálytiszta édes vízben egyaránt. A rendszeres tüzek és árvizek állandó kihívást jelentenek az élővilágnak, de a bordás krokodil állja a nehézségeket. Észak-Ausztráliát úgy is hívják: a krokodilok földje.

Házi mozi 

Tengerként hullámzó inverziós felhőzet a Dunakanyarban (videó)

Az inverziós felhőréteg tengerhez hasonlóan hullámzott a hegyek közt a Dunakanyarban január 3-án reggel és kora délelőtt. A látványos jelenséget az Időkép Prédikálószéken elhelyezett webkamerája örökítette meg.

Házi mozi 

A természet szól hozzád 6.: Az otthon

„Én vagyok az otthon. Kényelmet biztosítok neked. Oltalmazom a családodat. Lásd, hogy ki vagyok. Otthon, édes otthon.” Reese Witherspoon beszél nekünk az otthon lényegéről A természet szól hozzád következő részében. 

Házi mozi 

A természet szól hozzád 5.: A virág

„Virág vagyok. Igen, gyönyörű vagyok. Ezt már hallottam, és mindig így lesz. Imádnak a külsőm miatt.” Lupita Nyong'o a virág nevében mesél magáról A természet szól hozzád következő részében.

Házi mozi 

A természet szól hozzád 4.: A korallzátony

„Én vagyok a korall. Néhányan azt hiszik, hogy csak egy szikla vagyok. De valójában én vagyok a legnagyobb élő dolog ezen a bolygón.” A természet szól hozzád sorozat negyedik részében Ian Somerhalder hangján szól hozzánk a korall.

Házi mozi 

A természet szól hozzád 3.: Az esőerdő

„Én vagyok az esőerdő. Néztem, ahogy felnőnek itt. Elmentek, de aztán mindig visszajönnek. Igen, mindig visszajönnek...” Kevin Spacey hangján hallhatjuk az esőerdőt A természet szól hozzád következő részében.

Házi mozi 

A mi élő bolygónk csakugyan csodálatos... Vigyázzunk rá! BÚÉK 2020

Az új évet a BBC és David Attenborough varázslatos kisfilmjével köszöntjük.

Házi mozi 

A természet szól hozzád 2.: Az anyatermészet

„Egyesek természetnek hívnak. Mások anyatermészetnek. Több mint négy és félmilliárd éve vagyok itt.” A természet szól hozzád széria második 2 perces részében Julia Roberts az anyatermészet hangja.

Házi mozi 

Pár éve egy magyar rendező rajzfilmjéért rajongott a világ

Bárczy Örs Hey, Deer! című, többszörös díjnyertes kisfilmje megmutatja, hogyan éli megszokott kis életét egy rénszarvas egy hófödte hegyi kunyhóban. Mindennap ugyanaz: a hóvihar, a hó ellapátolása a ház elől, az esti kakaó. Aztán történik valami, és hirtelen minden más megvilágításba kerül.

Házi mozi 

A természet szól hozzád 1.: Az óceán

„Én vagyok az óceán. Víz vagyok. A bolygónk többsége én vagyok.” A természet szól hozzád sorozatban ismert művészek beszélnek a természet nevében. Ebben a 2 perces részben Harrison Ford szól az óceánok nyelvén.

Házi mozi 

Tetten ért pillanat – A jégolvadás egy természetfotós szemével

„A jég világában láthatjuk, tapinthatjuk és hallhatjuk – közvetlenül a bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás folyamatát" – mondta James Balog nemzetközileg elismert természetfotós, aki szerint elképesztően fontos, hogy odafigyeljünk azokra a korántsem megnyugtató folyamatokra, amelyek a sarkvidékeken zajlanak.

Házi mozi 

Viharban született karibi dallamok

A karibi térség és a csendes-óceáni kis szigetországok földrajzi helyzetükből fakadóan rendkívül védtelenek a klímaváltozás következményeivel szemben. A 1.5 Stay Alive című dokumentumfilm azt szeretné megmutatni, milyen érzékeny és veszélyes szimbiózisban élnek a karibi térség lakói az őket körülvevő vízzel.

Házi mozi 

Csodás time-lapse videó Pécs és környékéről

Varázslatos, évszakokon átívelő videó a baranyai megyeszékhely és környéke természeti szépségeiről. A közel ötperces felvétel nem csupán a város és az azt körülvevő természet viszonyát mutatja meg nagyfokú érzékenységgel, de Pécs csodás történelmi utcáin is barangolhatunk.  

Házi mozi 

Nemzeti kincsünk az erdő (11–15. rész)

A magyar erdészet 150 éve; Vallás és erdő; Korszerű talajvizsgálatok. Ezek a témái a Nemzeti kincsünk az erdő sorozat következő 2 perces epizódjainak.

Házi mozi 

Nemzeti kincsünk az erdő (6-10. rész)

A hazai erdők minősége; ős- és idegenhonos fák; erdősültség itthon és a nagyvilágban; európai uniós projektek a hazai erdőkben; erdei delikátesz. Ezek a témái a Nemzeti kincsünk az erdő sorozat újabb epizódjainak.

Házi mozi 

Nemzeti kincsünk az erdő (1–5. rész)

A Nemzeti kincsünk az erdő című, 40 részes sorozat 2 perces kisfilmjei hazánk erdeit, az erdőgazdálkodást, az erdész szakemberek munkáját mutatja be. Az erdésztársadalom rendkívüli erőfeszítéseket tesz Magyarország erdősültségének növelése érdekében, az erdeinket érintő klímaváltozás kedvezőtlen jelenségeivel szemben. Íme, az első 5 rész a sorozatból.

Házi mozi 

A marha útja (rajzfilm)

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület pár évvel ezelőtt egy rajzfilmben magyarázta el többek között azt, hogy mi áll az amazóniai esőerdők irtása mögött, és hogy a mezőgazdasági nagyvállalatok egyre többször genetikailag módosított takarmánynövényeket termelnek.

Házi mozi 

A természet ősatyái – Németország legidősebb fáinak nyomában (ismeretterjesztő film)

Sok európai hallott már az ezeréves fák legendájáról – de vajon tényleg léteznek? És ha igen, hol találhatjuk őket, és melyikük a legidősebb? Csatlakozzanak a film készítőihez a legidősebb fa felkutatásában! Utunk Németországban kezdődik, majd az Alpokon keresztül az Északi-tengerig visz minket az évszakok váltakozása közben.