2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi (videókkal)

A kaliforniai Nico Georis két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja. Georis szerint a növényeknek rengeteg mondanivalójuk van nekünk, különösen most, amikor az emberek nem igazán tartják tiszteletben a természeti világot.

Házi mozi 

Misztikus fényoszlopok jelentek meg több helyen Magyarország felett (videókkal)

Fejér megyében az Időkép több felhasználója is lefotózta a különös jelenséget, és a honlap webkamerái a Balatonnál is feltűnt fényoszlopokat szintén megörökítették.

Házi mozi 

A mókusok titkos élete (természetfilm)

Alig vesszük őket észre ott fent, az ágak közt. Pedig ott vannak. Az odvak biztonságosak, ha pedig menekülni kell, az ágak kéznél vannak. Játékosak, szelídek és csintalanok – ilyennek látjuk őket. Ám az életük csupa veszély és megannyi titok.

Házi mozi 

A Nagybörzsöny téli ölelésében (videó)

Gyönyörű képsorokkal teli videó a téli Börzsönyről, 2020 decemberéből. Akinek hiányzik a téli táj látképe, legalább így örömét lelheti a varázslatos fehér természetben.

Házi mozi 

Gemenc: Árterek világa (természetfilm)

A tél derekán, az ünnepek alatt jó program lehet ez a gyönyörű természetfilm, amely a Duna árterében lévő Gemenci-erdőben élő állat- és növényvilág tavaszi ébredéséről szól.

Házi mozi 

Új sorozattal jelentkezik a Földről David Attenborough (videóval)

Új sorozatot készített a klímaváltozásról A Perfect Planet címmel David Attenborough, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány szinte egész évben otthonához szögezte a világhírű brit természettudóst.

Házi mozi 

Vadon élő állatokkal való hihetetlen találkozások 3–4. (videók)

Az ember és állat nem mindennapi találkozásairól készült videófelvételeken ezúttal többek között autópályán viaskodó mormotákat, teherautóra kíváncsi fókát, szomjas koalát, eltévedt kengurut, vagy épp étellel kínált farkast láthatunk.

Házi mozi 

A 10 legkülönlegesebb állat a világon (videó)

A világ tele van egzotikusabbnál egzotikusabb állatokkal. Vannak köztük aranyosak, veszélyesek, egyesek szerint visszataszítók, és persze szépek is. Hiába pusztítja az emberiség napról napra egyes állatfajok életterét, a természet mindig megtalálja a megoldást. A Jurassic Parkból idézve: „Az élet utat tör”.

Házi mozi 

Madarak téli élete (videó)

Egy rövid, négyperces amatőr film arról, hogy mely madarak telelnek át hazánkban.

Házi mozi 

A gepárd, a leggyorsabb vadász (természetfilm)

A gepárdot már a fáraók is nagy tiszteletben tartották, amiért mindig elegánsan és biztosan csap le a prédájára. Nem csoda: ő a világ leggyorsabb emlőse. 

Házi mozi 

Vadon élő állatokkal való hihetetlen találkozások 1–2. (videók)

Nem mindennapi esetek vadállatok és az ember találkozásról az utakon és az autópályákon. Szibériai tigris személy- és teherautók között, járművet üldöző vaddisznó, fejével üvegbe szorult róka, embert megfuttató bölény, medvék és hiúzok viaskodása, koalamackó és fekete medve a kölykeivel.

Házi mozi 

Varázslatos világunk – A természet varázslatos színpompája (ismeretterjesztő film)

Földünkön a növény- és állatvilág életét a szüntelenül váltakozó évszakok formálják. Minden égtájon más és más jellegzetes életformát alakítottak ki a különböző állatfajok, hogy környezetükhöz minél jobban alkalmazkodva biztosítsák fajuk fennmaradását. Felejthetetlen természetbúvár-túra a Föld különböző tájaira.

Házi mozi 

Kinn az orosz vadonban – A sarkvidék (természetfilm)

Az Északi-sarkvidék szélsőséges viszontagságok helyszíne, ahol kifinomult képességekre van szükség az életben maradáshoz. A természet itt magával harcol, amikor az állatvilág szembeszáll az elemekkel. Nem könnyű az élet az Északi-sarkon.

Házi mozi 

Az őszi erdő nyugalma (videó)

Akiknek most nincs módjuk rá, de nagyon szeretnék hátradőlve az őszi erdő hangulatát élvezni, azoknak íme, itt ez a több mint egyórás felvétel az erdő hangjaival.

Házi mozi 

Magyarország legmagasabb fája (videó)

A Városi Erdész csapata 2020 márciusában Háromhutára látogatott, hogy Magyarország legmagasabbnak vélt fáját megmásszák és lemérjék. Sokszor a lézeres mérés nem tud pontos adatot adni, mert a fa alja és teteje nem látható egy pontból, ezért választották a már bevált felmászást.

Házi mozi 

Farkasok a medvék ellen (ismeretterjesztő film)

Egy távoli mocsár Finnországban, ahol az olvadás bőséges táplálékot tár fel. Ez a medvék territóriuma, minden tavasszal belakmároznak a zsákmányból. De az anyafarkasnak is táplálékra van szüksége, hisz hét kölyköt kell etetnie, ezért összecsap a mohó medvékkel. A túlélésért fog harcolni – a mérettel, az erővel és az ingerlékenységgel szemben.

Házi mozi 

A köd ezer arca (videó)

A köd is tud szép lenni. Ezt bizonyítja az Időképnek az elmúlt napok korai óráiról készült videó-összeállítása is: 9 webkamera felvételén igyekeztek megmutatni a ködös novemberi reggelek látványos oldalát a Balaton, Esztergom, a Dunakanyar, és a Kopasz-hegy környékéről.

Házi mozi 

TED: Környezetvédelem – A szeretet forradalma (videó)

Mangel Koppány volt már minden, ami a környezetvédelemben elképzelhető: civil önkéntes, önkormányzati gyakornok, nonprofit cégnél alkalmazott, városi/falusi és kommunalakos, és még sok minden más. Munkája során mindig azt kereste, hogy hol lehetnek a globális problémák gyökerei, milyen válasz adható azokra, és azokat miként tudjuk meglépni egyéni és emberiségszinten.

Házi mozi 

David Attenborough filmjéből megtudhatjuk, miért lesz valóság a Holnapután című film (videóval)

Kihasználtuk a bolygónkat, ami előbb vagy utóbb hátrahagy majd bennünket – kis túlzással ezt a hangvételt üti meg a 94 éves Sir David Attenborough legújabb dokumentumfilmje. Az Egy élet a bolygónkon vészjósló, komor hangulatot áraszt, de szerencsére a természettudós még ma is tud olyan alternatívát kínálni, amivel a legrosszabb forgatókönyv is elodázható.

Házi mozi 

Tényleg szélsőségesebb az időjárásunk? És ha igen, tényleg a klímaváltozás miatt? (videó)

Ezek akkor is mindenkit érintő kérdések, ha kellemetlen róluk beszélni.