2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Jane Goodall mesél

A világhírű etológus és antropológus, Jane Goodall olvassa fel Tom Rivett-Carnac megkapó történetét arról, mi jelentheti a reményt a klímaváltozással és annak következményeivel küzdő emberiség számára. 

Házi mozi 

Dokumentumfilmek arról, hogyan pusztítjuk a Földet

Élelmiszeripar, nagyüzemi állattartás, divat és klímaváltozás: a zhvg.hu összegyűjtötte az elmúlt időszak legnagyobb hatású, fenntarthatósággal (vagy éppen fenntarthatatlansággal) kapcsolatos dokumentumfilmjeit és sorozatait, amelyeket érdemes megnézni.

zhvg.hu
Házi mozi 

A természetfilmek nem csak háttérzajnak jók!

A Nők Lapja Café összegyűjtött néhány mai, izgalmas, érdekes természetfilm-sorozatot és alkotót, amelyek és akik új szintre emelték a műfajt. Érdemes körülnézni a kínálatban, a természetfilmek legújabb generációja az egész családnak tartogat meglepetéseket.

nlc.hu
Házi mozi 

Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása (videó)

A 11 ezer fős, virágzó, gazdag, gondtalan és élettel teli Pompejit a Vezúv Kr. u. 79-es kitörése egy nap alatt elpusztította. A Melbourne-i Múzeum animációs videóján az első földrengésektől kezdve részben magunk is átélhetjük, mi történhetett az ezt követő 48 órában.

Házi mozi 

A vademberek Ben Fogle-lal – A magyar tanyasi életet választó angol pár (videóval)

Vélhetőleg nem sok olyan ember él a világon, aki az évek alatt összegyűjtött pénzét arra költi, hogy egy idegen országban – melynek a nyelvét egyáltalán nem beszéli –, a semmi közepén megvegyen egy teljesen lerobbant házat, a maradékból pedig megpróbálja úgy toldozni-foldozni, hogy ne dőljön a fejére. Egy fiatal angol pár pontosan így tett, a hazánkban is rendkívül népszerű Ben Fogle pedig utánajárt, hogy mire is vállalkoztak ezek a fiatalok. 

Házi mozi 

Bálnák nyomában (természetfilm)

A film a bálnák világát tárja elénk a legmodernebb képalkotó eszközök segítségével. Varázslatos HD-film a földkerekség legnagyobb állatáról, főemlőséről.

Házi mozi 

Madagaszkár – A kaméleonok földje

A föld 150 ismert kaméleonfajából 59 Madagaszkáron él, így nem is találhatnánk alkalmasabb helyet e mókás kétéltű megismerésére. A szigetet bebarangolva megtudhatjuk, miért vannak veszélyben ezek az állatok, és a világ legkisebb, mindössze három centiméteres kaméleonjával is találkozhatunk. Adam Schmedes filmje.

Házi mozi 

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (természetfilm)

A Szigetközt, az Európában egyedülálló szárazföldi deltát az Alpok szorításából kilépő Duna hozta létre. A síkságra érő folyó széles ágakra szakadt, ahol egyedülálló élővilág alakult ki. Varázslatos világ, csodálatos színek és fények Mosonyi Szabolcs szenzációs természetfilmjében.

Házi mozi 

Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről

A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) több mint tíz éve fürkészi folyamatosan a Naprendszer központi csillagját. A NASA most egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé a Nap elmúlt egy évtizedéről.

Házi mozi 

Csütörtökön kerül a mozikba a Vad erdők, vad bércek című díjnyertes természetfilm (videóval)

Ahol a vadregényes erdők és az Alföld síkja találkozik, különleges lények között egy fantom él titokban. Egy hiúz nyomai után kutatva az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-án kerül a mozikba.

Házi mozi 

Saját kertjében forgatja új sorozatát David Attenborough

Az Independent értesülései szerint a koronavírus-járvány miatt otthonában rögzíti új sorozatának egyes részeit Sir David Attenborough.

Házi mozi 

Harmóniában a természettel 2. rész – Vizes élőhelyek (videó)

Az utóbbi évtizedekben az emberek mind intenzívebb területhasználata következtében a természetes élőhelyek és fajok mennyisége, változatossága vészesen csökkent. Így mára Európa számos országában a védelem mellett a természet mielőbbi visszaállításán is dolgoznak. A sorozat második, szűk félórás része a Pannon régió vizesélőhelyeinek védelméről szól. Érdemes megtekinteni!

Házi mozi 

Harmóniában a természettel 1. rész – Erdők (videó)

2012-2016-ban az MME vezetésével zajlott a hazánkban legrosszabb állapotban lévő vizes és erdei Natura 2000 élőhelyekről adatokat gyűjtő, és a gyakorlati megőrzésükkel kapcsolatos projekt, melynek egyik résztvevője, a Szent István Egyetem készítette ezt a filmet a természetvédelmi gazdálkodási gyakorlatokról és kihívásokról. A film angol és magyar nyelven elérhető, és két részből áll: az első az erdőkkel, míg a folytatás a vizesélőhelyekkel foglalkozik.

Házi mozi 

Egy felvételen látható az elmúlt három év 24 atlanti hurrikánja (videó)

2017 és 2019 között összesen 24 olyan vihar alakult ki az Atlanti-óceánon, melyek hurrikánná erősödtek. Természetesen mindről készült műholdfelvétel is. A NOAA most egy látványos videót tett közé, melyen egyszerre láthatjuk mind a 24 hurrikánt.

idokep.hu
Házi mozi 

A fehér szarvas (természetfilm)

A Vad Magyarország alkotójának, Török Zoltánnak legújabb varázslatos filmje, A fehér szarvas ünnepélyes bemutatóját ezrek követték – a járvány korlátozásai miatt a képernyő előtt, a fotelból. A rendező a szibériai tajgán élő evenki törzs életét bemutató, nemzetközi fesztiválokon számos díjat nyert produkciót a karantén miatt tette elérhetővé.

Házi mozi 

Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel

Hogyan tölti mindennapjait az idén 92 éves Szabó György, a bükki füvesember? Ki ismertette meg a gyógynövényekkel, hogyan segít tudásával másokon, és hogyan adja át ismereteit a fiatalabbaknak? Többek között ezt mutatja be a róla készült portréfilm.

Házi mozi 

Új magyar természetfilm: Kalandjaim a parányok világában (filmelőzetes)

Törékeny világunkban a legkisebb földlakótól az emberiségig minden mindenhez kapcsolódik. Ember és természet folytonos kölcsönhatásából mérettől függetlenül minden élőlény kiveszi a részét. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb filmjéből a parányi vízi egysejtűek világával ismerkedhetünk meg. A Kalandjaim a parányok világában című lélegzetelállító ismeretterjesztő film televíziós premierje június 7-én lesz a Duna Televízióban.

Házi mozi 

Elhagyatott magyarországi falvak (videók)

Elvárosiasodás és urbanizáció, falvak kihalása, illetve vidékre vágyódás a városból, eldugott kis falvakban új közösségek kialakulása – mindkét valóságról hallani híreket. Az itt látható két videóösszeállítás a szomorú valóságot mutatja be, hajdan életteli, ma kihalt településeket. Vannak köztük olyanok, amelyeket kényszerből kellett elhagynia az ott élőknek.

Házi mozi 

Szaktudás nélkül is kialakíthatunk madárbarát kertet (videó)

A Szalakóta Látogatóközpont videója a Barna család tanyáját mutatja be. Barna János – aki szakmáját tekintve programozó – meséli el, hogy az elmúlt két évben hogy alakult madárbarát tanyájuk sorsa. Mint kiderül, egy ilyen kert kialakításához nem szakirányú végzettség, csak tenni akarás szükséges, a többi már jön magától.

Házi mozi 

Bach, erdő, fahangszer, reklám (videók)

Zseniális megoldás faanyagból készített új hangszerre? Figyelemfelkeltés a természet védelmére? Bach 147. kantátájának (Jézus nékem drága kincsem) legújabbkori elismerése? Vagy egyszerűen csak egy mobiltelefon reklámja? Ki-ki döntse el a saját ízlése szerint.