2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Tényleg szélsőségesebb az időjárásunk? És ha igen, tényleg a klímaváltozás miatt? (videó)

Ezek akkor is mindenkit érintő kérdések, ha kellemetlen róluk beszélni.

Házi mozi 

Darvak egy napja pusztai itatónál (természetfilm)

Az őszi vonulás során évről évre 80–100 000 daru pihen meg a Hortobágy pusztáin. A madarak hajnalban húznak ki a tavi éjszakázóhelyekről a környező gyepekre, tarlókra, majd naplementekor vissza. Orbán Zoltán kommentár nélküli, léleksimogató természetfilmet készített arról, mivel töltik az idejüket napközben a darvak.

Házi mozi 

TED: Jó-e minden a környezetnek, amit érte teszünk? (videó)

A környezet- és klímavédelem rendkívül komplex válaszokat kíván egy végtelenül komplex problémára. Ha vizsgálataink során a rendszerhatárokat változtatjuk, akkor akár teljesen ellentmondó eredményekre is juthatunk. Dr. Hanula Barna előadásának célja, hogy népszerű környezetvédelmi megoldásokat a szokásosnál tágabb körülmények között vizsgáljon, és így segítséget adjon a valójában helyes lépések kiválasztására.

Házi mozi 

Hetesi Zsolt TED-előadása: Így mentettük meg a világot (videó)

Hetesi Zsolt előadása időutazás: a 2100-as évek elején járunk, mögöttünk van sok-sok nehéz, ám tevékeny év. Ekkor már tudjuk, hogy csak hatalmas erőfeszítések és társadalmi összefogás árán sikerült elkerülni az összeomlást. Könnyed és felszabadító erejű beszédében a fenntarthatóság témája mit sem veszít a súlyából.

Házi mozi 

Vilmos herceg és Sir David Attenborough „környezetvédelmi Nobel-díjat” alapított

A cambridge-i herceg és az angol természettudós a BBC Radio 4 egyik műsorában beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű díjról, amelyet évente öt kategóriában osztanak ki a következő egy évtizedben, és reményeik szerint idővel a „környezetvédelem Nobel-díjaként” fogják emlegetni.

Házi mozi 

A Föld az űrből (dokumentumfilm)

Számos tudós és filozófus írta már le a Földet egyetlen hatalmas érző, lüktető élőlényként. Hála a legmodernebb távérzékelési és képalkotó eljárásoknak, a benyomásunk most még erősebb lehet „A Föld az űrből” című filmnek köszönhetően, benne műholdak által készített és látványos számítógépes grafikákká alakított, lenyűgöző felvételekkel.

Házi mozi 

Milyen a valóságos mérete az aszteroidáknak? (videó)

Pár éve három csillagász egy mesterséges neurális hálózat segítségével bebizonyította, hogy néhány olyan aszteroida, amelyet eddig veszélytelennek tartottak, valójában potenciális veszélyforrást jelent bolygónkra nézve. Íme, egy látványos videó, ami földi viszonyrendszerbe helyez néhány általunk ismert aszteroidát.

Házi mozi 

Hangyainvázió (dokumentumfilm)

A mediterrán parkvidéken egy idegen populáció tartja rettegésben a térséget. A történet színtere számunkra láthatatlan. Ez a hangyák birodalma. Odalent élelemért és területért küzdenek. A felszínen más fajokkal vívnak kegyetlen harcot. Az argentin hangya csupán 2 milliméter, hozzá képest az erdei hangya egy óriás. Egyedül a kicsinek semmi esélye. Viszont az argentin hangya nincs egyedül.

Házi mozi 

Felfedezésre vár az Ipoly

Drónos felvételekből készült videón mutatja meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hazánk legszeszélyesebb folyóját és annak páratlan madárvilágát.

Házi mozi 

Île de Rhinau – Őserdő a Rajna mentén (természetfilm)

Egy ártéri erdő Németországban, melyet a víz formál. Titokzatos világ, tele különös lényekkel. Gombák növekednek és felrobbannak. Csillogó folyadékcseppek, melyek biztos halált jelentenek a rovaroknak. Punkok is élnek itt, repülő ékszerek pedig halakat fognak. Valóságos paradicsom a falánk hernyók és különc bogarak számára. Varázslatos táj a felszín fölött és alatt.

Házi mozi 

Ragadozók titkos élete – Tengerek mélyén (természetfilm)

Bár a tenger gyakran hívogatónak látszik, a felszíne alatt csaták dúlnak. A tengerben mindennél nagyobbak a nehézségek. Némelyik óceáni vadásznak olyan ravasz és különös fegyverei vagy taktikái vannak, amelyek józan ésszel alig hihetők. Szörnyetegeknek és apróságoknak egyaránt van titkos életük.

Házi mozi 

Attenborough szerint a vegetáriánusok menthetik meg a Földet

Sir David Attenborough ismét a biodiverzitás csökkenésére figyelmezteti a világot: egy netflixes filmben ezúttal azt mondta, pályafutása során egyrészt rádöbbent, milyen sokszínű a világ, másrészt arra is rájött, hogy ez a sokszínűség komoly veszélyben van. Az ember okozta károk szerinte a vegetarianizmussal is csökkenthetők .

Házi mozi 

Masztodonok, a jégkorszak óriásai (dokumentumfilm)

Régészek a 20 ezer évvel ezelőtti jégkorszak mára kihalt óriásainak kiváló állapotban levő csontjaira bukkantak az észak-amerikai, Colorado állambeli Sziklás-hegységben. Ez a lelet egy teljesen új fejezetet jelent a jégkorszak megismerésében, és segít jobban megérteni, mi is történt a Földet akkor uraló lények életében, akiknek csontjai azt mutatják, hogy valami nagyon hirtelen tüntethette el őket.

Házi mozi 

A globális felmelegedés (videó)

Infografikus oktatóvideó a globális felmelegedésről.

Házi mozi 

Két rövidfilm híres angol színészekkel a klímaváltozás megállításáért (videókkal)

Naomie Harris brit színésznő, a James Bond-filmek sztárja és Brian Eno brit zenész is közreműködött abban a rövidfilmben, amely a klímaváltozás elleni cselekvést követelőket támogatja.

Házi mozi 

Hogyan menekült az okos vidra egy hajóra az orka elől? (videó)

Egy hihetetlen felvételt készített véletlenül az amerikai John Dornellas július végén az alaszkai Halibut-öbölben arról, ahogy egy vidrának kétszer is sikerült felmenekülnie a férfi jachtjára egy gyilkos bálna elől. A felvételen az is jól látszik, ahogy az orka a hajó mellett keresi a könnyű zsákmánynak hitt vidrát.

Házi mozi 

Jane Goodall mesél

A világhírű etológus és antropológus, Jane Goodall olvassa fel Tom Rivett-Carnac megkapó történetét arról, mi jelentheti a reményt a klímaváltozással és annak következményeivel küzdő emberiség számára. 

Házi mozi 

Dokumentumfilmek arról, hogyan pusztítjuk a Földet

Élelmiszeripar, nagyüzemi állattartás, divat és klímaváltozás: a zhvg.hu összegyűjtötte az elmúlt időszak legnagyobb hatású, fenntarthatósággal (vagy éppen fenntarthatatlansággal) kapcsolatos dokumentumfilmjeit és sorozatait, amelyeket érdemes megnézni.

zhvg.hu
Házi mozi 

A természetfilmek nem csak háttérzajnak jók!

A Nők Lapja Café összegyűjtött néhány mai, izgalmas, érdekes természetfilm-sorozatot és alkotót, amelyek és akik új szintre emelték a műfajt. Érdemes körülnézni a kínálatban, a természetfilmek legújabb generációja az egész családnak tartogat meglepetéseket.

nlc.hu
Házi mozi 

Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása (videó)

A 11 ezer fős, virágzó, gazdag, gondtalan és élettel teli Pompejit a Vezúv Kr. u. 79-es kitörése egy nap alatt elpusztította. A Melbourne-i Múzeum animációs videóján az első földrengésektől kezdve részben magunk is átélhetjük, mi történhetett az ezt követő 48 órában.