2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

A környezettudatos gondolkodás elősegítésére rövidfilmpályázatot hirdetnek Shoot4Earth – Forgass a Földért! címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.

Házi mozi 

Az Alfa című játékfilm ajánlója (videó)

A húsvéti ünnepekre ezúttal egy játékfilmet is ajánlunk. A 2018-ban bemutatott Alfa egy különleges, elképesztő látványvilágú, izgalmas történet, amely az ősember korába vezet, és ismerős történetet mesél el: egy kutya és egy ember barátságát.

Házi mozi 

A Húsvét-sziget elveszett világa – Drámai összeomlás? (dokumentumfilm)

A Húsvét-sziget a Föld egyik legtávolabbi és legnehezebben megközelíthető szárazulata. Az ember mégis meghódította, és egy gyorsan gyarapodó kultúrát hozott létre rajta, amely később drámai hirtelenséggel összeomlott. Mi állt a katasztrófa mögött? Túlnépesedés? Ökológiai krízis? És vajon az őslakosok miként faragták ki és állították fel több tíz tonnás szobraikat?

Házi mozi 

Szeptemberre halasztották a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált

Az eredetileg tervezett májusi időpont helyett szeptember 10. és 12. között rendezik meg az idei Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált a járványhelyzet miatt. A kísérőrendezvények pályázatainak jelentkezési határideje május 30-ra módosult. Az idei esemény fókuszában a bolygónk áll.

Házi mozi 

Az erdő fohásza – Fekete István fordítása (videóval)

Sokáig azt hitték itthon, hogy a Tüskevár, a Kele, a Vuk és számos nagyszerű, természetközeli mű írójának, Fekete Istvánnak az alkotása a természetkedvelők körében jól ismert vers. Valójában neki a műfordítást köszönhetjük, a költő Hannes Tuch, aki 1927-ben írta meg művét, Az erdő kérése címmel.

Házi mozi 

A turisták csónakjára menekült egy pingvin a kardszárnyú delfinek elől (videóval)

Sok millióan nézték már meg az interneten azt a videót, amelyet az Antarktiszon, a Gerlache-szorosnál készítettek. Egy turistacsoport kirándult csónakokkal, és egy csapat kardszárnyú delfinnel találkoztak. Az állatok közel mentek hozzájuk, de aztán üldözni kezdtek egy közelben úszó pingvint. Percekig tartó üldözés után a madár az egyik csónakra felugorva menekült meg.

Házi mozi 

Így kérnek/kapnak tengeri állatok segítséget az embertől (videóösszeállítás)

A világhálón sok videó található arról, ahogy emberek mentenek ki állatokat szorult helyzetükből. Íme, egy összeállítás arról, hogy a víz mélyén milyen segítséget tudtak nyújtani búvárok bálnáknak, cápának, rájának, teknősnek, fókának, horogra akadt halnak. Szép pillanatok.

Házi mozi 

A Herman Ottó-tó télen (rövidfilm)

Búcsúzzunk el a téltől ezzel a gyönyörű, szinte művészi képsorokat felvonultató rövidfilmmel, amely a téli Herman Ottó-tóról készült az elmúlt hetekben. Két és fél perc nyugalom a természetből.

Házi mozi 

Gemenc – Árterek világa (természetfilm)

Ez a 2017-ben bemutatott meseszép természetfilm a fekete gólyák megérkezésétől és a csillagvirágok kinyílásától követi az ártér élővilágának különleges, sokszínű életét, egészen a hideg reggelek megérkeztéig, a gólyák távozásáig.

Házi mozi 

Évszakok – Les Saisons (francia természetfilm)

Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, a nagy sikerű, Oscar-jelölt Vándormadarak alkotói valószínűleg a filmtörténet legnagyszabásúbb természetfilmjét készítették el: a több éven át forgatott, 40 millió dolláros költségvetésű Évszakok Európa elmúlt csaknem húszezer évének történetét mutatja be – az állatok nézőpontjából.

Házi mozi 

Fura megjelenésű állatok (képgalériás videó)

Bóbitás szarvas, zsiráfnyakú zsizsik, koboldcápa, gömbölyű béka, mélytengeri viperahalféle, üvegbékafélék, pacahal, leveles tengeri sárkány, horgászhalak, okapi – néhány példa a videóból, amely csokorba szedett pár furcsa kinézetű állatot. 

Házi mozi 

Nagyszabású faültetésért kampányol két brazil művész (videóval)

Gil, az egyik legnépszerűbb brazil gitáros-énekes a kampányt saját szerzeményével indította, a Refloresta (Erdősítés) című dalt vasárnap este adta elő egy brazil tévéműsorban. Társát, Sebastiao Salgado fotográfust a háborús övezetekben és a pusztuló természetről készített felvételei tették híressé.

Házi mozi 

Február utolsó napjáig várják a nevezéseket a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra (videóval)

A május 28-án kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál keretében ebben az évben is két filmszemle (Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemle és a Kárpát-medence Értékei Filmszemle) szekcióira nevezhetnek magyar és külföldi alkotók.

Házi mozi 

Az Etna legújabb kitörése (képekkel és videókkal)

Az Etna hetek óta folyamatosan aktív, azaz megállás nélkül zajlik a csúcsán lévő kráterekben a robbanásos kitörés. Ezek kisebb lávatűzijáték-kitörések, amelyek nem jelentenek veszélyt – közölte az Infostarttal a vulkán jelenlegi működésével kapcsolatban Harangi Szabolcs egyetemi tanár.

Házi mozi 

Vipera Life – Egy kígyó élete (természetfilm)

Nem könnyű egy lábatlan lénynek egy olyan világban, amelyet négykerekű gépek és kétlábú lények uralnak. A túlélők a Kiskunság homokbuckái közé húzódtak vissza. Itt épült fel utolsó mentsváruk, a Rákosivipera-védelmi Központ, és itt jött világra történetünk főhőse: 2K366/08. Ez az ő története.

Házi mozi 

TEDx: Mindannyian kapcsolatban vagyunk a természettel (videó)

Az amazonasi esőerdőből származó indián, Nixiwaka Yawanawa a világ számos pontján tartott már előadást arról, hogy milyen volt az első találkozása „fehér emberrel”, s hogy miért érzett késztetést, hogy szülőföldjétől messze mondja el a városban élőknek, hogy milyen kapcsolat is van ember és természet között. A videóban könnyen megérthető az ő egyszerű, de lényegre törő, angol nyelvű előadása.

Házi mozi 

Egymilliárd év 40 másodpercben (videó)

Egy nagy nemzetközi kutatócsoport részleteiben tárta fel a lemeztektonikai mozgásokat egymilliárd évre visszamenőleg, a Sydney-i Egyetem EarthByte nevű földtudományi csoportja vezetésével.

Házi mozi 

Amerika vad évszakai – Tél (természetfilm)

A tél a legkeményebb időszak a vadállatok számára. Kevés a táplálék, elszürkül a világ. A királylepkék vagy a púpos bálnák a kaliforniai és hawaii éghajlatra menekülnek. A maradókat kemény próbára teszi ez az időszak. Csak a legszívósabbak bírják jól a telet.

Házi mozi 

Steve Cutts: Ember 2020 (animáció)

Steve Cutts eddig sem volt túl elnéző a fogyasztói társadalomban élő emberekkel szemben rövid animációs filmjeiben. Íme, a legfrissebb, egyperces alkotása arról, hogyan látta a tavalyi, furcsa évünkben az állatokat és az embereket. 

Házi mozi 

Mezőgazdaság a szocializmusban, 1981 (dokumentumfilm)

Kíváncsi rá, hogyan mutatta be a magyar mezőgazdaság működését a szocialista éra? Íme, egy közel húszperces, archív felvételekből készült összeállítás a hajdani viszonyokról.