2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Növényi stratégiák (ismeretterjesztő film)

„Kik a Föld legősibb szárazföldi lakói? A legfurfangosabb ragadozói, akik képesek a megtévesztésre, a szimulálásra vagy a halálos vegyi fegyverkezésre. Akik, ha kell, együttműködnek, riasztják egymást, ha baj van, és aktívan gondozzák utódaikat. Ők a növények. A természetfilmek statisztái. A mezőgazdaság rabszolgái.” E felvezetéssel kezdődik ez a zseniális természetfilm a növények világáról.

Házi mozi 

Külföldön már elismerték, itthon is jön a Vadlovak – Hortobágyi mese (filmelőzetessel)

November elején mozikba kerül Török Zoltán új, grandiózus természetfilmje, amelyben Cseppke, a vadlócsikó felnövését kísérhetjük végig a hortobágyi vadlórezervátumában, Pentezugban. A legfejlettebb technikákkal, több mint két évig forgatott Vadlovak – Hortobágyi mese máris számos nemzetközi filmfesztiválon megmérettetett, és elismerésben részesült.

Házi mozi 

Élet a jövőben 1. – Hobbitház (videó)

Az Élet a jövőben sorozat a fenntartható közösségeket és ökofalvakat mutatja be a világ minden tájáról. Az ingyenes online sorozat már több mint 60 rövidfilmnél és több dokumentumfilmnél tart. Ez az alig ötperces rész egy felépített hobbitházat mutat be.

Házi mozi 

Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó)

„A biomimikri égisze alatt az emberek kezdenek emlékezni, hogy az élőlények, más élőlények, a természet többi része pontosan olyan dolgokat tesz, amire nekünk is szükségünk lenne, és olyan méltósággal teszik mindezt, ami lehetővé teszik számukra az évmilliárdos létezést.” E gondolatok is elhangzottak Janine Benyus e rövid TED-előadásában, még 2009-ben. Érdemes meghallgatni!

Házi mozi 

Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó)

A Feröer szigeteki delfinmészárlás híre után jólesik látni ezt a történetet Argentínából. Két évvel ezelőtt hét orka vetődött ki az argentin partokra. Hatot sikerült megmenteni, ami szinte kizárólag La Caleta és Mar de Cobo lakosainak volt köszönhető. Érdemes megnézni, hogy mekkora összefogással és erőfeszítéssel sikerült visszajuttatni a kardszárnyú delfineket az óceánba.

Házi mozi 

Üres madárodútól a fiókák etetéséig (videók)

Egy ember készítette madárodúba beköltöző kékcinke-pár néhány hetét követi az itt látható két rövid videó, a madárodú belsejében elhelyezett kamerával – a fészekrakástól egészen a később születő fiókáig etetéséig. A másodikban még azt is látni, ahogy egy nagyobb madár próbál a madárfészekbe benyúlni a fiókákért.

Házi mozi 

Természetfilmeket is vetítenek a vadászati világkiállításon

Az A pavilon színpadán 2021. október 13-án és 14-én várják filmvetítésekkel az érdeklődőket a teljes nyitvatartási idő alatt, 10 és 19 óra között.

Házi mozi 

Kinn az orosz vadonban – Ősi völgyek (természetfilm)

Oroszország hatalmas kiterjedésű ázsiai területeit mintha csak a szabadságot és háborítatlanságot kedvelő élővilág igényei szerint „tervezték” volna meg. A gyönyörű sorozat Oroszország legszebb, az ember által talán legkevésbé zavart vidékeit tárja elénk, gyakran csak nagy nehézségek árán lencsevégre kapható lakóikkal együtt.

Házi mozi 

Érdekli, mi van egy hurrikán belsejében? (videókkal)

A világon először készített felvételeket egy hurrikán belsejében egy drón. A szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt eszközt egy négyes erősségű hurrikánba irányították amerikai kutatók.

Házi mozi 

Nyugtató erdei hangok (videó)

Erdei hangok: madarak csivitelése és éneke, rovarok zümmögése, fák susogása. Egy bő félórás, pihentető videó az erdő hangjaival azoknak, akik épp nem jutnak ki a természetbe, de vágynak rá.

Házi mozi 

Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)

A Nagy-korallzátony a Föld legösszetettebb élő organizmusa. Egészen különleges teremtmények lakják, és a Csendes-óceán szinte minden lakójának életében szerepet játszik. A zátony élete állandóan változik. Az év legfontosabb természeti eseménye a tavaszi szaporodás.

Házi mozi 

Mágneses pólusváltás (videó)

Mit lehet tudni bolygónk mágneses pólusváltásáról? Erről kérdezték meg a szakértőt, dr. Pál-Molnár Elemér egyetemi docenst a Negyedik Dimenzió magazinműsorában.

Házi mozi 

2021 legjobb természetfilmjei – Fókuszban a Tisza és a fák (képekkel és videókkal)

Három nap alatt közel 100 filmet (ebből 44 animációsat) tekinthettek meg ingyenesen a természetfilmek szerelmesei a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon. Idén – a pandémia ellenére – közel 2000 filmet neveztek alkotóik a világ 98 országából.

Házi mozi 

Csalétek (rövid természetfilm)

A Csalétek új módon közelíti meg a természetvédelmi kérdéseket. A parlagi sasok mérgezését és megmentését egy kitalált történet megrajzolásával, párbeszédek és narráció nélkül, az érzelmekre erősen ható természeti képekkel és animációval mutatja be, jól összeválogatott zenével. A film a témában kevésbé jártas nézőket is közelebb hozza ezekhez a védett ragadozó madarakhoz.

Házi mozi 

Kittenberger Kálmán: A megváltozott Afrika (Rádiószínház – 2018. 10. 01.)

Az ​útleírások és az egzotikus vadásztörténetek kedvelőinek igazi csemegét és felhőtlen szórakozást ígér a hazai vadászirodalom klasszikusának, Kittenberger Kálmánnak a kelet-afrikai utazásairól és vadászatairól szóló könyve – itt hangoskönyv formájában. 

Házi mozi 

Régi filmfelvételen keltették életre a kihalt tasmán tigrist (videóval)

A 80 másodperces, színezett filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be, amelyet a 85 éve elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartanak. Benjamin volt a faj legutolsó ismert, fogságban élő példánya. 

Házi mozi 

Nagyvárosi madarak (rövidfilm)

Egyre közelebb merészkednek hozzánk az erdő madarai, belakják a toronyházakat, sőt, az állatkerteket is. A legtöbb városlakó ember számára a nap nap után szem elé kerülő madarak jelentik az egyetlen kapcsolatot a természettel. Vannak, akik folyamatosan figyelik a városban és a környékén a madárhangokat.

Házi mozi 

Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat)

Több mint félmilliárd éve az élet az óceánban egy harc. Harc azért, hogy lakói átörökíthessék génjeiket a következő generációnak, és harc azért, hogy inkább étkezők legyenek, mint étel. Az óceánban egy soha véget nem érő csata az életben maradás.

Házi mozi 

A Nagy-korallzátony (természetfilm)

Az evolúció e percben is építi az élő kolosszust. Ezt az óriást az állatvilág apró lényei hozták létre. Ez az újjászületés mintaképe, a katasztrófák örök túlélője. A Nagy-korallzátony.

Házi mozi 

Csodálatos Amazónia – 2. rész: Ragadozók játszótere (természetfilm)

Amazónia a Föld egyik legfontosabb és legcsodálatosabb ökoszisztémája. Az itt tenyésző gigantikus esőerdő kulcsszerepet játszik a légkör szén-dioxid-háztartásának egyensúlyban tartásában, s olyan állat- és növényfajokkal van tele, melyek ökológiai és társadalmi jelentőségét egyelőre még megbecsülni se tudjuk. A sorozat második részének címe: Ragadozók játszótere.