2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Énekóra gólyafióka módra

Megérkezik az egyik szülő a gemenci feketególya-fészekbe, a pelyhes fiókák pedig percekig csak mondják a magukét, be nem áll a csőrük.

Házi mozi 

Szívbemarkoló videó arról, hogyan búcsúzott el gondozójától az idős csimpánz

Mama, az 59 éves csimpánz hosszú éveken át élt egy holland állatkertben, ahol rendívül szoros és különleges kapcsolatot alakított ki egykori gondozójával, Jan van Hooff etológussal.

Házi mozi 

Új kezdeményezéssel mentené meg a Földet a Vasember, de most a valóságban

A szuperhőst alakító színész, miután előadást tartott elismert szakemberek előtt a Marvel-univerzumról, a Vasember ruháinak fejlődéséről, illetve saját drogfüggőségéről, és úgy tűnt, hogy csak szórakoztatni ment a nagyérdeműt, bejelentette egy új tudományos szervezet megalapítását.

Házi mozi 

Leonardo DiCaprio megint szól, hogy kinyírjuk a Földet (videóval)

Forrongó jég címmel június 12-én érkezik a magyar HBO GO-ra Leonardo DiCaprio legújabb, környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmje. A Forrongó jégben a színész produceri feladatokat vállalt, és ő narrálja a filmet. A rendező Leila Conners, sok hasonló témájú alkotás készítője.

Házi mozi 

Kihalásra felkészülni! (dokumentumfilm-sorozat)

Az evolúció pályája mindig is katasztrófákkal lett göröngyösebbé téve. Számos esetben tömeges pusztulások gyengítették egyes fajok túlélését. De akárhányszor katasztrófa csapott le, a természet mindig bizonyította hihetetlen rugalmasságát. A fajok új erőre kaptak, elképesztő biológiai innovációkkal felfegyverkezve. Ezeket a földtörténeti tényeket mutatja be 8 epizódban a 2009-ben bemutatott amerikai dokumentumfilm-sorozat.

Házi mozi 

Lenyűgöző felvételen látható a Föld (videóval)

A brit Sen vállalat hat kamerát küldött fel a világűrbe, melyek közül kettő széles látószögű képeket tud készíteni a Földről vagy magáról a műholdról, amin helyet kapott. Nem is ez a nagy szám a dologban, hanem az, hogy élő 4K-közvetítést szeretnének majd beüzemelni. A tesztfázis megtörtént, a berendezés jól működött.

Házi mozi 

A Bálna bölcsesség meg a többiek

A Bálna bölcsesség (Whale Wisdom) című természetfilm, Rick Rosenthal alkotása nyerte a múlt heti gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját. Cikkünkben mind a 17, díjjal jutalmazott film előzetese megtekinthető, betekintést nyújtva a természetfilmek változatos és érdekes világába.

Házi mozi 

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra (videókkal)

A díjnyertes új-zélandi származású koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba. Egy másik előadásában Mozart Requiemjére koreografált egy előadást a hatodik földrész olvadó jegéről.

Házi mozi 

Trash Reality III. – „Egy év alatt elértük, hogy havonta csak 1-2 maréknyi szemetünk van”

Mi, magyarok évente 3,6 millió tonna hulladékot termelünk, amelynek a nagy része végül a szemétlerakón landol. A kidobott anyagok között sok a műanyag, hiszen ebből készül a legtöbb eldobható termék: zacskó, pohár, szívószál, vizespalack. A 24.hu videós sorozata, a Trash Reality befejező részében a készítők környezettudatos lehetőségek után kutattak.

Házi mozi 

Trash Reality II. – A csokipapírt hiába dobjuk a szelektív kukába

2017-ben közel 470 ezer tonna hulladékot dobtunk a szelektív kukákba. Soknak tűnik talán, de ez csupán a negyede annak az anyagmennyiségnek, amit egyébként újrahasznosíthatnánk. Hogyan lesz új termék a szemétből? A 24.hu videós sorozatának 2. részéből megtudhatja.

Házi mozi 

Trash Reality I. – Minden kazánunk olyan, mint egy szeszélyes nő

A magyar lakosság évente 3,6 millió tonna hulladékot termel. A kidobott anyagoknak ráadásul 25%-a lehetne szelektíven gyűjthető, további 30% pedig komposztálható. A kidobott hulladéknak viszont csak egy részét gyűjtjük szelektíven, rengeteg újrahasznosítható anyag végzi a „sima” szemetesben. Hova kerül ez a rengeteg szemét? A 24.hu ennek járt utána videós sorozata első részében.

Házi mozi 

Új magyar filmsorozat indul: Akcióban a természet őrzői

A természetvédelmi őrök áldozatos munkájának szélesebb körű megismerésére jó alkalmat teremt az Akcióban a természet őrzői című nyolcrészes filmsorozat – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a filmsorozatot bemutató rendezvényen Budapesten.

Házi mozi 

Hol máshol üldögélne egy hiúz, mint egy floridai autópálya melletti villanypóznán?

Láttak már hiúzt egy villanypózna tetején ücsörögni? És némi unszolás hatására rezignáltan visszaereszkedni a magasból a földre? Itt a lehetőség! Floridában ugyanis filmre vettek egy példányt egy autópálya közelében.

Házi mozi 

Precíz mérnökmunka fecske módra (videó)

Mutattunk már be fészket építő fecskéket, de ez a videó felülmúlja az eddigieket, mert ritka jól követhető az a mérnöki precizitású munka, ahogy a fészket készíti ez a fecskepár.

Házi mozi 

Tavaszi hangok: így énekel a fülemüle (videó)

Egy jóleső hang, amelyet tavasszal újra hallani: másfél perces videó a fülemüle énekéről – azoknak, akik tudták,és azoknak is, akik nem tudták, hogy ez a hang a fülemüléé.

Házi mozi 

Sorozatklasszikusok: Másfélmillió lépés Magyarországon

Nem krimi, nem is szappanopera, és mégis a Másfélmillió lépés Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb itthoni sorozat. 1996-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki, de születése nem ment könnyen, és a forgatást is hosszú munka előzte meg. Az ötletről, az előkészületekről és a forgatás kulisszatitkairól Peták István szerkesztő, Szabados Tamás operatőr és Heincz László világosító mesélt a comment.blog.hu olvasóinak.

Házi mozi 

Halálból visszatérő növények segíthetnek az éhínség leküzdésében (videó)

Ahogy a világ népessége nő, és a klímaváltozás hatása mind jobban érződik, egyre kevesebb termőföldről kell élelemmel ellátnunk egyre több embert. Jill Farrant molekuláris biológus egy ritka jelenséget tanulmányoz, ami segíthet a megoldásban: „újraéledő növények” – nagyon ellenálló növények, amelyek látszólag visszatérnek a halálból. Ezek jelenthetik vajon a megoldást a növekvő élelemigényre az egyre forróbb és szárazabb világunkban? (Angol nyelvű, 14 perces videó, magyar felirattal.)

Házi mozi 

Ébredő erdők (videó)

Az idokep.hu rendre újabb szép drónfelvételeket tesz közzé kis hazánk tájairól. Húsvét hétvégéjén egy bő 50 perces videót készítettek a honlap munkatársai a magasból: a déli partról indultak, majd átszelték a tavat, hogy lefilmezzék a Balaton-felvidék ébredő erdőit.

Házi mozi 

Mentősök biztosították a bunyózó nyulakat Nagyatádnál

Vicces jelenetnek voltak tanúi a nagyatádi mentősök a minap, az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalára raktak ki videót róla. A nagyatádi esetkocsi személyzete épp az állomáshelyre tartott, amikor észlelték az utcai harcot. Megálltak, és gondoskodtak az állatok biztonságáról, megkülönböztető jelzés használatával zárták le az utat a vita végéig.

Házi mozi 

A mezei nyúl (kisfilm)

Íme, egy bő 6 perces, amatőr kisfilm azoknak, akik úgy gondolják, hogy mindent tudnak a hazánkban élő mezei nyulak életéről és jellegzetességeiről, de lehet, hogy mégsem.