2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látta-e már Budapestet télen?

Lenyűgöző, rövid kultfilm a múlt évszázad egyik leghidegebb teléről, 1940-ből. Híradó-tudósítás az 1942-es, '60-as, '87-es és a 2013-as, az egész országot megbénító havazásról. Íme egy videó-összeállítás Magyarország néhány rendkívüli teléről.

Az idén 60. születésnapját ünneplő, 2017. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum igazi filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet: december 22-től január 12-ig 60 filmjét tette szabadon hozzáférhetővé az interneten.

1940

Az igazi filmcsemegék között ott van „Látta-e már Budapestet télen?” című rövidfilm is, amelyet a múlt évszázad egyik leghidegebb, 1940-es telének idején forgattak. A Magyar Filmiroda gyártásában készült film egyike volt a kor legérdekesebb alkotásainak.

1942

„Behavazott utakon” a címe annak az 1942-es, egyperces híradó-tudósításnak, amely arról szól, hogyan próbálták szabaddá tenni a Dunántúlon az utakat a többméteres hótól.

1960

Ebben az évben is kemény, téli napok köszöntöttek az országra, szinte egyik napról a másikra, amelyről az „Itt a tél” című híradórészlet számolt be.

1987

Az egész országot megbénító havazásra 25 évvel később, egy hasonlóan kemény tél idején az alábbi híradással emlékeztek vissza:

...és még egy visszaemlékezés azokra a '87-es, téli napokra.

2013

A klímaváltozás szélsőséges időjárása egyre gyakrabban okoz meglepetéseket. A 2013-as év tavaszi hóvihara sokakat sokkolt. Március 15-én a tavaszi hóesés orkánerejű széllel párosult, és óriási hótorlaszok alakultak ki. Tízezrek rekedtek az autópályákon, 146 települést elzárt a hó, sok helyen napokig nem volt áram, és a hadsereget is mozgósítani kellett.

Neked ajánljuk
Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) Nagy lett a nézettsége a bölcs juhászról készült dokumentumfilmnek (videókkal) Több mint 70 ezren vettek részt a környezetvédelmi konzultációban Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: filmarchiv.hu
Vissza
Hírfolyam