2019. március 23., Emőke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Márciusi hókatasztrófa 2013

2013. március 15-én a tavaszi hóesés orkánerejű széllel párosult, és óriási hótorlaszok alakultak ki. Az OzoneNetwork tévé saját gyártású, 50 perces dokumentumfilmben elsőként dolgozta fel részletesen a témát, benne azt is, hogy az éghajlatváltozással milyen extrém időjárási helyzetekre kell felkészülnünk a Kárpát-medencében.

2013. március 15-én elmaradt a nemzeti ünnep; de erről az ünnepről szinte mindenkinek van egy története. Havas, fagyos, dühös, veszélyes, esetleg kalandos. Azon a hétvégén megmutatta a természet, hogy a technikai fejlődés ellenére a klímaváltozás okozta egyre kiszámíthatatlanabb viharok bármikor lecsaphatnak ránk.

Azon a hétvégén tízezrek rekedtek az autópályákon, 146 települést elzárt a hó, villanyoszlopok százai törtek ketté, sok helyen napokig nem volt áram, és a hadsereget is mozgósítani kellett. 

A filmben megszólal egy asszony, aki a gyermekeivel az éjszakát az autópályán töltötte, és azért izgultak, hogy ne fogyjon ki a benzin. Egy másik édesanya szülése pont a katasztrófa éjjelén indult meg a hótorlaszoktól elzárt bakonyi faluban. Az ismert showman, Geszti Péter egy győri közönségtalálkozóra indult, de nem ért oda, és két napig volt a hó fogságában. Az interjúk mellett látványos számítógépes animációk mutatják meg, milyen időjárási események ritka együttese okozta a katasztrófát.

Neked ajánljuk
A Google azt is tudni fogja, hogy merről fúj majd a szél Szerves részünk – Hogyan befolyásolják életünket a mikrobák? Így szörföznek a delfinek az emberekkel (videók) Milliárdokkal támogatják a kkv-k napelemes fejlesztését Nagyjából 100 liter fáradt olajat öntöttek egy egri árokba
Tovább a forrásra: OzoneNetwork
Vissza
Hírfolyam