2018. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

100 éve érintetlenül – A svájci vadon

Engadin egy hosszú völgy a svájci Alpokban. A legelzártabb részén található Európa egyik legrégebbi, egyben Svájc egyetlen nemzeti parkjában. Több mint száz éve nem érintette emberi kéz, így a tájat a természet formálja. Ez a sivár vidék az alpesi élővilág kutatóinak utolsó mentsvára, ugyanis az Engadin biztosít élőhelyet Európa ikonikus állatainak.

A 2016-ban készült svájci ismeretterjesztő film (eredeti címén: 100 Years Without Humans – Engadin Switzerland's Wilderness) arról a völgyről készült, amelynek mentén végig az Inn folyó folyik, a Maloja-hágónál található forrásától egészen az osztrák határig, 100 km hosszúságban. Kétezer méter felett a Lunghin-hágó és tó Európa kontinentális vízválasztója. Ez az emberi kéz által érintetlenül hagyott hely máshol már kihalt fajok újratelepítésére is alkalmas.

A hiúz és a szakállas saskeselyű Engadinba történt újra betelepítése bebizonyította, hogy a vadvédelem önmagában még nem elég. Szükség van nemzetközi egyezményekre és biztonságos átjárókra is a területek között ahhoz, hogy a vadállomány szabadon vándorolhasson, és kiépülhessen egy fenntartható populáció. A svájci nemzeti park bebizonyította, hogy igenis létezhet eredeti, ősi vadvilág Európában.

A Digi Tv Animal World csatornájának hála a film magyar nyelven is megtekinthető a YouTube-on.

Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban 12 hónap az erdőn 122 vemhes bálnát öltek meg a japán halászok „a tudomány nevében” 2017 a rekordok éve volt a Pilisi Parkerdőben