2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 éve érintetlenül – A svájci vadon

Engadin egy hosszú völgy a svájci Alpokban. A legelzártabb részén található Európa egyik legrégebbi, egyben Svájc egyetlen nemzeti parkjában. Több mint száz éve nem érintette emberi kéz, így a tájat a természet formálja. Ez a sivár vidék az alpesi élővilág kutatóinak utolsó mentsvára, ugyanis az Engadin biztosít élőhelyet Európa ikonikus állatainak.

A 2016-ban készült svájci ismeretterjesztő film (eredeti címén: 100 Years Without Humans – Engadin Switzerland's Wilderness) arról a völgyről készült, amelynek mentén végig az Inn folyó folyik, a Maloja-hágónál található forrásától egészen az osztrák határig, 100 km hosszúságban. Kétezer méter felett a Lunghin-hágó és tó Európa kontinentális vízválasztója. Ez az emberi kéz által érintetlenül hagyott hely máshol már kihalt fajok újratelepítésére is alkalmas.

A hiúz és a szakállas saskeselyű Engadinba történt újra betelepítése bebizonyította, hogy a vadvédelem önmagában még nem elég. Szükség van nemzetközi egyezményekre és biztonságos átjárókra is a területek között ahhoz, hogy a vadállomány szabadon vándorolhasson, és kiépülhessen egy fenntartható populáció. A svájci nemzeti park bebizonyította, hogy igenis létezhet eredeti, ősi vadvilág Európában.

A Digi Tv Animal World csatornájának hála a film magyar nyelven is megtekinthető a YouTube-on.

Neked ajánljuk
Bálnák nyomában (természetfilm) Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (természetfilm) Lélegzetelállító videón Pompeji pusztulása (videó) Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam