2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földünk a magasból

A magasból letekintve látszik igazán, hogy Földünk nem csupán az embereké. Bolygónkon valamennyi élőlénnyel osztozunk. E cikkünkben a 2004-ben indult és négy évadot megért „Földünk a magasból” című csodálatos filmsorozat öt, az interneten magyar nyelven elérhető részét ajánljuk megtekintésre.

A Földünk a magasból (La Terre vue du ciel) című, négy évadot megért francia dokumentumfilm-sorozat forgatókönyvírója és riportere Yann Arthus-Bertrand. A népszerű fotóművész Magyarországon sem ismeretlen, nagyszerű légi felvételeiből készült fotókiállítása bejárta a világot, képeit Budapesten is láthattuk.

A filmsorozat első része Kenyából indult abból a megfontolásból, hogy abban a csodálatos országban a legkönnyebben megközelíthetőek a vadon élő állat- és növényfajok, így a legideálisabb helyszín a bolygónkat jellemző biodiverzitás bemutatására, a legnagyobbaktól a legparányibb lényekig. A Földünk a magasból megkísérli bemutatni Földünk állapotát és környezetét, és azt, hogy miként reagálunk azokra a – néha visszafordíthatatlan – károsodásokra, amelyeket nap mint nap okozunk bolygónkon.

1. évad 1. rész: Minden él, minden összekapcsolódik 2/1.

1. évad 2. rész: Minden él, minden összekapcsolódik 2/2.

1. évad 3. rész: A víz védelme az élet védelme 2/1.

1. évad 4. rész: A víz védelme az élet védelme 2/2.

2. évad 7. rész: A nagy folyók jövője 1. rész

„Noha a földfelszín 70 százalékát víz borítja, ennek csak 3 százaléka édesvíz. (...) A világ folyóinak többségét veszély fenyegeti. Gyakran és elég helyesen mondjuk, hogy az erdő a Föld tüdeje. Ugyanakkor azt is mondhatnánk, hogy a folyók a Föld artériái, és ha az artériáink elzáródnak, nagy bajba kerülünk. Életmódunk miatt olyan sok vizet fogyasztunk, hogy némely folyó gyakorlatilag kiszáradt, bizonyos vízfolyásokat eltereltek, elgátoltak, nem is beszélve a szennyezésükről. A tudósok becslése szerint napjainkban a világ folyóinak 90 százalékát érinti ez a probléma. (...) Mindannyiunknak szüksége van vízre. A folyók közös tulajdonaink. Veszélyben forog folyóink jövője” – hangzik el a film bevezetőjében.

Neked ajánljuk
Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) 300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm) Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm) Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam