2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Történelemformáló éghajlatváltozás

Úgy tűnik, a szélsőséges időjárás korábban soha nem tapasztalt korába értünk, melyet megsemmisítő természeti katasztrófák jellemeznek: halálos szárazságok, óriási árvizek, olvadó sarkvidéki jégtakaró és pusztító viharok. Ez a 2015-ben készült, érdekfeszítő dokumentumfilm-sorozat fordulatos utazásra invitál bennünket a történelmen át, a változékony éghajlat nyomában.

„Dermesztő hideg, tikkasztó hőség, pusztító aszály. A szélsőséges időjárás hozzájárulhatott a Neander-völgyi ember kihalásához, elősegítve a Homo sapiens elterjedését a Földön. Bolygónk minden élőlényére hat az éghajlat változása. Civilizációk születnek és tűnnek el örökre. Kedvező időjárási viszonyok között virágzó birodalmak jönnek létre, felélénkül a kereskedelem, fokozódik a jólét és a művészeti tevékenységek. Ám a zord idő hosszú távon háborúkat és egyéb tragikus eseményeket idéz elő.”

Ezzel a bevezetővel kezdődik a kétrészes Történelemformáló éghajlatváltozás (How Climate Made History) című német dokumentumfilm, amely lenyűgöző képi világgal mutatja be az ősrobbanástól kezdődően egy aprócska, kék bolygó történetét, ahol a víz, a kellemes hőmérséklet és a mindentől óvó légkör az univerzumban párját ritkító életet hozott létre. A Viasat Historynak köszönhetően magyar nyelven is nyomon követhetjük a természeti erők egymást kiegyensúlyozó hatásait, amelyek a történelem hajnala óta formálták az éghajlatot planétánkon, és arról is sokat megtudhatunk, hogyan próbálta a kétszázezer évvel ezelőtt megjelent emberi faj túlélni a bolygó változó éghajlatának állandó szeszélyeit.

1. rész

2. rész

Neked ajánljuk
Egy Föld (rövidfilm) A legfurcsább állati arcok (természetfilm) Négy év csúszással megjelent az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal legfrissebb klímajelentése 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam