2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Friss, és máris a szemétben – A globális élelmiszer-pazarlás

A táplálék az élet. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint több mint a felét kidobjuk. A nagyobbik részét már azelőtt, hogy feltálalnánk. Ki a felelős mindezért és ki fizeti meg? A Duna TV-n vetített, 2011-ben készült német dokumentumfilm magyar narrációval nézhető meg.

A fejlett nyugati társadalmak élelmiszer-pocsékolásáról szól a film. Nagy élelmiszerláncok a legnagyobb felvásárlók, amelyek sokszor a még le nem járt szavatosságú, teljes élvezeti értékű termékeket tonnaszámra dobják ki. Az egyén, a fogyasztó szintén felelős a kialakult helyzetért. A túltermelés miatt ezt ma még megtehetik, mert mindig van utánpótlás a kidobott élelmiszer helyett. Szerencsére Nyugat-Európában és az USA-ban is egyre több termelő cég, kistermelő és vásárló látja ennek a rendszernek a fenntarthatatlanságát, ezért tesznek is ellene. A legjobb módszer, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, kihagyva a termelőtől az áruházig tartó hosszasabb és sokszor teljesen felesleges folyamatot, amely egy még drágító tényező is.

Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 14 milliárd fát ültettek a gyerekek több mint 130 országban 1600 évig nem volt ilyen gyenge a Golf-áramlat 2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban