2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sir David Attenborough: Látlelet a Földről 1–2.

Bármerre is nézünk, csak a zűrzavart tapasztaljuk bolygónk aktuális helyzetével kapcsolatban. Szó van az esőerdők elpusztításáról, a globális felmelegedésről, a fajok kiirtásáról, az emelkedő tengerszintről és az aszályról. Az új millennium alkalmából Sir David Attenborough a tőle megszokott tárgyilagossággal közelít a témához: a háromrészes Látlelet a Földről című filmsorozatában a legfrissebb kutatások segítségével magyarázza meg a helyzetet – közérthető nyelven.

A Látlelet a Földről (State of the Planet) című BBC dokumentumfilm-sorozatot 2000 novemberében vetítették le az angol csatornán. Sir David Attenborough három részből álló küldetése igazi Föld körüli útra viszi: Kenyától Ecuadorig, a Maldív-szigetektől a Húsvét-szigetekig, Dél-Afrikától Kaliforniáig.

Az első epizódban felteszi a kérdést, vajon tényleg kihalás fenyeget-e egyes fajokat, és akkor is fontos probléma ez, ha annyi életforma ismeretlen még számunkra? A második részben a krízis kiváltó okait vizsgálja, az utolsó epizódban pedig azt feszegeti, hogy a következő száz évben hogyan befolyásolhatjuk a földi élet jövőjét.

„Rendkívüli időket élünk. Valószínűleg többféle állat és növény vesz körül és létezik egyidejűleg, mint a Föld története során bármikor. Közel 50 éven át volt szerencsém utazgatni a bolygónkon és dokumentálni ezeket az állatokat és növényeket. De a helyzet úgy alakult, hogy az egyik faj, történetesen a miénk, olyan különleges képességeket fejlesztett ki magában, amikkel képes átalakítani, mi több, elpusztítani egyes fajokat, sőt, a teljes környezetét is. Valójában mekkora kárt okozunk a világnak? Miért vagyunk rá ilyen pusztító hatással, és miféle változásokat hajthatunk végre annak érdekében, hogy gyerekeink és unokáink épp olyan csodás és sokszínű világot örökölhessenek, mint mi annak idején? Ezeket a kérdéseket fogom feltenni a világ néhány vezető tudósának, hogy tisztában legyünk ezekkel a nagy jelentőségű válaszokkal.”

E szavakkal vezeti fel Sir David Attenborough a háromrészes filmsorozatát, amelynek 1. és 2. része a YouTube-on is megtekinthető magyar nyelven.

1. rész – Van-e krízishelyzet? (Is There a Crisis?)

2. rész – Mitől van krízishelyzet? (Why Is There a Crisis?)

3. rész – Az élet jövője (The Future of Life)

A harmadik részt angol nyelven a dailymotion.com oldalán lehet megtekinteni.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam