2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag: a tengerek valódi réme

Vízben úszó műanyag. Évente több millió tonnányi kerül belőle – a folyókon, a partokon és a hajókon keresztül – az óceánba. A világ tudósai egy ideje már vizsgálják ezt a jelenséget, és meglehetősen aggasztó következtetésekre jutottak. Hogy mi mindenre, azt mutatja be ez a 2013-ban bemutatott német dokumentumfilm.

A műanyagok olyan szintetikus hormonvegyületeket tartalmaznak, melyek kioldódnak a természeti elemek/erők hatására. Amint bekerülnek a tengerbe, a műanyagok POP-okká (környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokká) válnak. Ez a folyamat a milliószorosára sokszorozza a toxinok számát és sűrűségét a tengervízben. Vajon mi történik, amikor a halak és a tengeri madarak tévedésből a műanyagokat eszik meg étel gyanánt?

A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy ha ezek a mérgező anyagok bekerülnek a táplálékláncba, a folyamat az emberi szervezetre is végzetes lehet. Ami még rosszabb, a műanyagok nem tudnak önmaguktól lebomlani, ehelyett hatalmas, kavargó szemétlevessé állnak össze. A tudósok ötöt tudtak beazonosítani ezekből a főbb tengeráramlati körök mentén, néhányuk nagyobb, mint Spanyolország és Portugália együttvéve. A világ legnagyobb szeméttelepei az óceánokban vannak. Ez az, amit tudunk, de még számos kérdés megválaszolatlan maradt. A tudósok felfigyeltek arra a tényre, hogy a műanyag mennyisége ezekben a szemétlevesekben nem változott az elmúlt 20 év során, miközben folyamatosan ömlik a műanyag a vízbe.

Vajon hova tűnhetett el mindez? A kutatók nagyon közel járnak a kérdés megválaszolásához, ami talán fény deríthet arra a rejtélyre, mely napjaink legnagyobb ökológiai katasztrófájáért felelős.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam