2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szomjas Föld – 1. rész: Vízkrízis Kaliforniában

Egyre több jel utal rá, hogy a globális klímaváltozás immár Kaliforniába is megérkezett: a talajvíz szintje drámai ütemben csökken, a csapadékot hozó esőfelhők pedig egyre ritkább vendégnek számítanak ezen a tájon. A következmény: az állam zöldség- és gyümölcstermelése veszélybe került, helyiek ezreinek, tízezreinek megélhetését és élelmiszer-ellátását veszélybe sodorva. A víz immár az olajnál is nagyobb kincs? A „Szomjas Föld” (Parched) című, négyrészes, 2017-ben bemutatott amerikai dokumentumfilm-sorozat első része a kaliforniai helyzetet mutatja be.

Minden bizonnyal Kalifornia a világ leginkább ember által formált tája. A cél mindig is a vízszerzés volt, hogy ott is legyen, ahol korábban nem volt. A víztelepítésnek köszönhetően civilizációk emelkedtek fel. Létrehoztak két világméretű várost, Los Angelest és San Franciscót. Eközben megalkották a világ legvirágzóbb mezőgazdaságát is. De a külváros, a mezőgazdaság és a környezet igényeinek növekedése hatalmas nyomást gyakorolt a rendszerre, amely egy idő után összeroskadt a súly alatt. A víz fő kereskedési termékké vált.

A Szomjas Föld (Parched) című, négyrészes, 2017-ben bemutatott amerikai dokumentumfilm-sorozat a NatGeónak köszönhetően magyarul is megtekinthető.

Szomjas Föld – 1. rész: Vízkrízis Kaliforniában

Neked ajánljuk
Lenyűgöző 4K-felvétel a Nap–Merkúr-randevúról (videó) Nemzeti kincsünk az erdő (1–5. rész) A világörökség részét képező Gondwana esőerdő egyötöde égett le Ausztráliában Világszerte egyre népszerűbb a fenyőfakölcsönzés Nagyon elszállt a repülők károsanyag-kibocsátása
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam