2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa a klímaváltozás áldozataiért

Ferenc pápa aggódik a klímaváltozás áldozataiért, különösen a szegényekért – mondta el Wim Wenders német filmrendező, akinek a katolikus egyházfőről forgatott dokumentumfilmje a 71. cannes-i filmfesztiválon debütált. A Pope Francis – A Man of His Word (Ferenc pápa – Egy szavahihető ember) című 96 perces dokumentumfilmet elismerően méltatták a fesztivál kritikusai.

Wenders, aki nem vett részt filmje cannes-i bemutatóján, elmondta: különösen az érintette meg, hogy Ferenc pápa milyen mélyen aggódik a bolygóért. „Mély benyomást tett rám, ahogyan a klímaváltozás problémáit összeköti a szegénységgel, mondván, a legszegényebbeket sújtja legjobban a klímaváltozás” – fejtette ki a rendező.

A filmben a pápa elítéli a Föld kifosztását, valamint a más kultúrából származó és más vallású emberek kirekesztését.

A 72 éves Wenders dokumentumfilmje négy hosszú interjún alapul, amelyeket a rendező a pápával forgatott.

Wenders nevét a nyolcvanas években ismerte meg a világ a Párizs, Texas című filmje révén, amely 1984-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Játékfilmjei után az utóbbi években dokumentumfilmjeivel is elismerést vívott ki. Nagy sikert aratott A Föld sója című munkája Sebastiano Salgado brazil fotóművészről, korábban pedig a kubai zenészekről szóló Buena Vista Social Club című produkciója is.

Az alábbi két rövid bejátszásból az első Wim Wenders filmjének előzetese, a második pedig egy 2015-ös tudósítás arról, amikor Ferenc pápa környezetvédőkkel találkozott a Vatikánban.

Neked ajánljuk
A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam