2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legjobb nemzetközi természetfilmek (videóval)

E cikkünkben filmrészleteket láthatnak a 4. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szebbnél szebb díjnyertes filmjeiből. A fődíjat magyar alkotó nyerte, a legjobb természetfilm BBC-film lett, tudományos ismeretterjesztő, természet- és környezetvédelem témában francia és angol filmesek győztek. Rövidfilm kategóriában holland produkció lett a nyertes, animációban brazil, útifilmben pedig orosz alkotóé az elsőbbség.

Szendőfi Balázsnak ítélték oda idén a 4. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint idei fesztiválfilmje, a Hegyek-völgyek halai: a vizek bárányai és farkasai elismeréseként. Részlet a filmből, a paducok ívásáról:

A legjobb természetfilmnek járó elismerést a BBC alkotója, Stephen Mcdonough kapta a Föld: Egy csodálatos nap című filmjéért. Íme a film rövid előzetese:

Természet- és környezetvédelem témájában a legjobb televíziós produkciók kategóriában megosztott első helyezést ért el két film. Az egyik Marc Dozier és Luc Marescot produkciója A Mundiya Kepanga, az erdő hangja:

A másik a Planet Earth 2 – Füves puszták című alkotás, Chadden Hunter filmje:

A rövidfilm kategória első helyezését a Gondolkodj úgy, mint egy tudós: Saiga Saga című holland alkotás érdemelte ki Kate Bradbury-től.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb tudományos ismeretterjesztő film 2018-ban Susan Kucera A jövőbeli múltjában élni című filmje lett:

A legjobb útifilmnek járó elismerést Ilja Ciganov az Óriás halászbagoly kerestetik című filmje nyerte el:

A legjobb animációs filmnek a brazil Guilherme Gehr Plantae című alkotását választották:

A Kárpát-medencei Filmszemle keretein belül három díjat adtak át. A Kárpát-medencéről szóló filmek legjobbja természetfilm kategóriában Erik Balázs Az élő folyó című filmje lett:

Dokumentumfilm kategóriában Gauder Áron A kőbaltás ember 2. – Samu vacsorája című alkotása érdemelte ki az első helyezést:

Idén a legjobb filmnek a Kárpát-medence kulturális értékeit bemutató kategóriában Zsigmond Attila Ének a fák tetejéből című alkotását választották:

Mindezek mellett átadták a fesztivál és szakmai partnereinek különdíjait is, többek között a fesztivál kiemelt médiatámogatója, az M5 csatorna különdíját, amelyet Zachar Zita érdemelt ki A természet magyar fotósai című filmjéért.

Neked ajánljuk
Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Kinn az orosz vadonban – Ősi völgyek (természetfilm) Természetfilmeket is vetítenek a vadászati világkiállításon Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam