2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mecsek mint zivatargenerátor

Lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki a Mecsek környékén, melyek a helyi domborzati adottságok által létrehozott zivatarok szép példái. Az idokep.hu kamerája gyönyörűen örökítette meg a másfél órás jelenséget, amelyet utóbb 24 másodpercbe tömörítettek.

A majdnem felhőmentes délelőttöt követően szinte a semmiből alakultak ki a nap első zivatarai a Mecsek térségében. A zivatarokat erős szél, néhol apró szemű jégeső is kísérte. Mindez jó példája annak, mennyire meghatározók tudnak lenni a helyi adottságok a zivatarok szempontjából.

Jelen esetben is a Mecsek mint orográfiai akadály játszott fontos szerepet abban, hogy a meleg levegő felfelé kezdjen el mozogni. Az emelkedő levegő, elérve harmatpontját (azt a hőmérsékletet, amelyen a levegőben lévő nedvesség kicsapódik), gomolyfelhőket hozott létre, melyek továbbfejlődéséből zivatarfelhők alakultak ki.

A Magyarszéken elhelyezett webkamera tökéletes szögből rögzítette az eseményeket:

Jól megjelenik a zivatarfelhő beáramlási és leáramlási zónája Fotó: idokep.hu

A helyi jellegű zivatarokra jellemző a lassú mozgás, szinte egy helyben vagy legalábbis egy kis területen fejtik ki hatásukat. Emiatt az adott térségben jelentős csapadékmennyiség is lehullhat, mely villámárvizeket okozhat.

Hazánkban gyakran látni példákat az ilyen típusú záporokra, zivatarokra, melyek főként hegyvidéki területeinken jelennek meg. Ilyenkor vagy maguk a hegyvonulatok, hegyek, dombok lejtőin (luv oldalán) kényszerül magasba emelkedni a meleg, nedves levegő, vagy a domborzat által kialakított szélcsatornák egymásba torkollása hoz létre összeáramlási zónákat (konvergencia vonalakat).

A helyi zivatarok előrejelzése az esetek nagy részében nem egyszerű feladat, mivel még a legnagyobb felbontású regionális időjárási modellek sem képesek teljes mértékben figyelembe venni a helyi földrajzi adottságokat. Pedig pont ezek az adottságok játszanak kulcsszerepet egy-egy ilyen típusú zivatar kialakulásában.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam