2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sarkvidéki Jurassic Park, avagy kísérlet a gyapjas mamut újrateremtésére

„Ami az ipari forradalomnak a gép volt, az nekünk a sejt: mindent meg fog változtatni” – hangzik el a Genesis 2.0 című svájci filmben, amelyet az Oscar-díjra jelölt Christian Frei rendezett, s január végén nálunk is látható lesz. A történet Szibériából indul, ahol az emberek úgy keresik a mamutleleteket, mint hajdanán az aranyat Amerikában. Hogy miért? Mert a világhírű molekuláris mérnök és géntudós, George Church ismét a világra akarja segíteni a gyapjas mamutot – egy Petri-csészében. Íme, a film beharangozója!

Január 28. és február 3. között ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest International Documentary Festivalt, rövidebb nevén a BIDF-et. A fesztiválon minden évben a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmjei versenyeznek, többségük csak ekkor látható Magyarországon a szélesebb közönség számára.

A fesztivál versenyprogramjának Meztelen igazság kategóriájában egy olyan svájci film került a legjobbak közé, amely a mamutok génmódosítás útján történő „újrateremtéséről” szól.

Valahol a világ végén, a jeges-tengeri Új-szibériai-szigeteken kincsvadászok kutatnak rég kihalt mamutok agyarai után. Az aranylázhoz hasonló izgalmat érezni a levegőben. A „fehér arany” ára még soha sem volt ilyen magas. Az olvadozó örök fagy nem csak kincset érő agyarakat rejt magában: a vadászok egy meglepően ép állapotban lévő mamuttetemre bukkannak. Az efféle leletek mágnesként vonzzák a genetikakutatókat, akik „à la Jurassic Park” módon újra életre akarják kelteni a kihalt gyapjas mamutokat. Feltámasztásuk a döbbenetes technológiai forradalom következő állomása lenne.

„Egy film a teremtés, és az abban élő ember szerepéről alkotott alapvető nézetkülönbségekről. Az ember mint teremtő. Genezis kettő pont nulla” – olvasható a fesztivál előzetesében. Aki kíváncsi az ígéretesen izgalmas kérdéseket feszegető filmre, az a következő hetekben figyelje az alábbi oldalakat:

A fesztivál Facebook-oldala: https://www.facebook.com/bidf.hu/

Honlap: https://bidf.hu/hu/nyitolap/

Neked ajánljuk
Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal (dokumentumfilm) Csodás előzetes készült a hortobágyi vadlovakról szóló új filmhez Csodák szigete, Madagaszkár (természetfilm) Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: bidf.hu
Vissza
Hírfolyam