2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varázslatos és veszélyes: szarvasvonulások (videók)

Egy autóból és egy drónból is sikerült a napokban levideózni egy több száz fős szarvascsodát, ahogyan a mezőn vágtatnak. Utóbbit már több mint 2 millióan látták, s vegyes érzéseket váltott ki. A hír kapcsán több, autóból készített, szarvasvonulást megörökítő felvételt válogattunk össze: versenyfutásosat, békéset, rácsodálkozót, csendes megfigyelőt, veszélyeset. Az utolsónak ezt a címet adta a videó feltöltője: „Szabadnak születtek”.

Egészen elképesztő videók kerültek fel az internetre az elmúlt napokban, a Sátorhely és Mohács között készült felvételeket már több mint 2 millióan látták. Egy apának az autójából sikerült felvennie, ahogyan több száz szarvas vágtat át előtte az úton.

Szinte hihetetlen, hogy ez nem trükkfelvétel, de a Sátorhelynél készült drónos videó csak alátámasztja azt, amit apa és fia a kocsiból látott. Utóbb kiderült, hogy a szarvasok vonulása nem természetes jelenség volt, hanem az állatok magától a dróntól ijedtek meg.

A szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze.

A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen – és az elmúlt években napvilágot látott hasonló videókon is – a jelenség oka egyértelműn valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő

– írta a videókra reagálva kiadott közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet. Hozzátették, hogy egy ekkora csorda komoly balesetveszélyt jelent.

A védegylet külön megkérte a természetbarátokat, hogy ne használjanak drónokat, mert azzal megijesztik az állatokat.

A 2018. márciusi felvétel Bóly és Töttös között

2017. márciusi felvétel Majsnál

ez bizony veszélyes volt! – 2017. március, Somogy

2016. december, Kisbajom

2015. februári észlelés

2015. januári felvétel egy kisebb, békés csordáról

2013 márciusában, Kisunyom mellett

2012. januári rövid felvétel arról, ahogy egy autós versenyt fut a csordával

Végül az utolsó, amelynek a videó feltöltője ezt a címet adta: „Szabadnak születtek”

Neked ajánljuk
Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm) Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam