2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élet csodája 6 percben (videó)

Elképesztő látvány, ahogy a szemünk láttára egyetlen sejtből kopoltyús lárvává fejlődik egy alpesi gőte. A holland rendező, Jan van Ijken 6 perces videója természetfilmes gyöngyszem.

A lenyűgöző természetfilmet, amely az aeon.co-n jelent meg először, a termeszetfilm.hu szúrta ki, majd osztotta meg Facebook-oldalán. A videón mikroszkopikus közelségből láthatjuk, hogy egyetlen megtermékenyített petesejtből miként fejlődik ki a kopoltyús lárva. Az élet csodája elevenedik meg előttünk, hat percbe sűrítve.

Az MME leírása szerint az alpesi gőte leginkább a környező országok magashegységeiben, az alpesi országokban és a Kárpátokban gyakori faj. Itthon a Bakonyból, a Bükkből, a Mátrából és a Zempléni-hegységből ismert a jelenléte. Általában március végén, április első felében bújik elő telelőhelyéről, és szinte azonnal a petézőhelyre vonul. Nászidőszakban tiszta vizű hegyi patakokban, forrásokban, ciszternákban, kiöntésekben vagy keréknyomokban kialakult tócsákban él. A párzást és peterakást követően a kifejlett állatok elhagyják a vizet. A szárazföldön kidőlt fák, kövek, moha, avar alatt tanyáznak. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft egyedenként.

Íme a videó:

Neked ajánljuk
Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Kinn az orosz vadonban – Ősi völgyek (természetfilm) Természetfilmeket is vetítenek a vadászati világkiállításon Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam