2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így alszanak a bálnák (videó)

Egy kutatócsoportnak és egy filmes stábnak kétféle bálna alvási szokását sikerült megörökítenie: a hosszúszárnyú bálnáét és az ámbráscetekét. A felvételek különlegességét az adja, hogy ezek az állatok csak pár percig alszanak, így nehéz elcsípni épp a szunyókálásukat.

Kieran Bown kutató és csapata a Karib-tengeren lett figyelmes egy lebegő bálnára. Megijedtek, mert azt hitték, az állat már nem él, ám amikor közelebb értek hozzá, rájöttek, hogy csupán alszik. Le is filmezték az alvó hosszúszárnyú bálnát, és azt a pillanatot is, amikor felébred a szunyókálásból.

Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ki-kiugrik a vízből. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak, melyek akár 30 kilométer távolságra is elhallatszanak.

Ritka pillanatokat örökített meg a Discovery Channel is: alvó ámbrásceteket sikerült lefilmezniük. A felvételek különlegessége, hogy ezek az állatok csak rövid ideig, 12 percig alszanak, ezért rendkívül ritkán lehet őket így megfigyelni. A vonuló nagy ámbráscetek 5–17 km/h sebességgel úsznak, de meneküléskor akár 20 km/h fölé is gyorsulhatnak. Akár 80 évig is élhetnek.

Neked ajánljuk
Kihalásra felkészülni! (dokumentumfilm-sorozat) Leonardo DiCaprio megint szól, hogy kinyírjuk a Földet (videóval) 414 millió műanyagszemét árasztotta el az Indiai-óceán egy szigetcsoportját BICAJ – kortárs képzőművészek csoportos kiállítása Visszatért a „halálból” a bermudai nagy szárazföldi csiga
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam