2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először kaptak lencsevégre fekete császárpingvint (videókkal)

Míg nemrégiben Kenyában sikerült lencsevégre kapni egy ritka, fekete színű állatot, a fekete párducot, most arról szólnak a hírek, hogy a BBC egyik forgatócsoportja egy fekete császárpingvinre bukkant.

Az IFLScience írása szerint a fekete párduchoz hasonlóan a fekete pingvin is egy ritka genetikai mutáció, a melanizmus (az albinizmus, azaz pigmenthiány ellentéte) jegyeit hordozza magán, ami a bőrt, a szőrzetet és a tollakat a fekete melanin magas koncentrációjának köszönhetően színezi feketére.

„Ez a legritkább pingvin a Földön?” – teszik fel a kérdést a BBC America cikkünk végén látható klipjében. A stáb épp a Sir David Attenborough közreműködésével készült Dinasztia filmsorozat császárpingvinekről szóló részét forgatta az Antarktiszon, amikor feltűnt a teljesen fekete madár.

Így készült a kemény mínuszokban a pingvines epizód:

A biológusok szerint a részleges melanizmus is ritka, 250 ezer madárból egyet érint, teljes melanizmussal pedig még nem is találkoztak a császárpingvinek között. A most megtalált példány tollazata nem teljesen sötét, szárnyán és mellén is láthatók a fehér foltok, nyaka pedig sárgás. A filmben felmerül, hogy a fekete pingvinnek nagy hátrányt jelenthet az, hogy sötét színével kitűnik a fehérségből, mert a ragadozók így könnyebben észrevehetik, de a jelek szerint eddig baj nélkül megérte a felnőtt kort.

A császárpingvin a legmagasabb és legsúlyosabb pingvinfaj, amely körülbelül 122 centiméter magas, és legfeljebb 45 kilogramm súlyú. Jelenleg az IUCN hírhedt vörös listáján a „közeli fenyegetés” kategóriában szerepel az Antarktiszt is érintő éghajlatváltozás miatt.

Íme, a fekete császárpingvin:

Neked ajánljuk
A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Természetfilmek a bolygónkról, a bolygónkért Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam